?

Log in

No account? Create an account
bumblebee

Írnám én...

... a következő részt, csak még nem végeztem a képek válogatásával, és a világhálóra történő felgyömöszölésével.

Főleg a felgyömöszölés rész elég vontatottan halad. Párat már felraktam a Photobucket-re.

Itt megtekinthetőek.

Ezen kívül, egy fotóval indultam az lj_photophile -n, a hét fotója versenyben, a "Decay" témában.
A közösség naplójában felül van link a megfelelő bejegyzéshez. Asszem a harmadik oldalon vagyok.

A képet a Hadtörténeti Múzeumban készítettem, Hanoiban. Az emlékmű a lelőtt francia és amerikai repülőgépek roncsaiból épült. Unokaöcsém mesélte, hogy az amerikai turisták rendszerint a tőlük megszokott széles vigyorral fényképezkednek előtte. Hát nem tudom... Szerintem, inkább szomorú. Mindkét részről.

Mindjárt felteszem a magyarázótáblát és a fordítását is.

A szöveg nagyjából annyit mond, hogy:


„A DIEN BIEN PHU-I HADJÁRATBAN (1954), VALAMINT AZ AMERIKAI LÉGIERŐ ÉS HADITENGERÉSZET ÁLTAL ÉSZAK-VIETNAM ELPUSZTÍTÁSA CÉLJÁBÓL VÍVOTT LÉGI HÁBORÚBAN (1965-1973) A VIETNAMI ALAKULATOK ÁLTAL LELŐTT FRANCIA ÉS AMERIKAI LÉGI JÁRMŰVEK RONCSAI- A függetlenségi háború (v. felkelés) 9 éve alatt a vietnami népi fegyveres erők lelőttek vagy a talajon megsemmisítettek 435 francia légi járművet, amely magában foglalja a 1953-54. évi téli-tavaszi hadműveletben lelőtt 162-t, és a Dien Bien Phu-i fronton lelőtt 62-t.
- 1961-65-ig a dél-vietnami népi fegyveres erők lelőtték, megsemmisítették vagy elfogták az USA és a saigon-i kormány 33.068 légi járművét.
- 1964. augusztus 5. és 1973. január 17. között az észak-vietnami népi fegyveres erők lelőttek 4.181 USA légi járművet, amely magában foglal 82 B52-es bombázót, és 13 F.111-es vadászgépet.
Ebből: 2.422-t lőtt le a légierő ill. a légelhárítás; 357-et a milícia és az önvédelmi erők; 30-at a milícia női egysége és 6-ot a milícia idősekből álló egysége.”

Csak nagyjából. Fogalmam sincs az indokínai katonai egységek magyar elnevezéséről.

Comments

:( A háború ma már nem szép dolog. Nem mintha régen az lett volna, de a lőfegyverek feltalálása óta, szinte nincs súlya a dolognak.
Üldögél odahaza a tábornok és közben a katonáit halomra lövik valahol az isten háta mögött, hát mit fáj az neki?
Régen legalább ott volt a csatamező mellett és nem az döntötte el a háborút, hogy ki képes nagyobb bombát dobni egy csapatnyi civilre.
*puffog* Az emberségesség, a hősiesség és a nagyszerű tratégák rég kiestek ebből az egészből. Ma már csak golyók meg bombák vannak.
Hát igen. Másrészről pedig, az amcsik könnyen rohannak le bárkit, hiszen nem kell félniük attól, hogy addig a szeretteiket veszély fenyegeti, hogy a lányaikat, feleségeiket megerőszakolják, stb.
Míg pl. Vietnamban 4 millió civil áldozat volt, addig az amcsi katonák családjai kényelmesen megnézték a háborút az esti híradóban.
Az iraki háború gyakorlatilag egyenes adásban ment.
Az ő földjükön a polgárháború óta nem dúlt háború, így egészen más a hozzáállásuk, mint azoknak, ahol az egész lakosság végigélte-szenvedte a bombázásokat, és az ellenséges katonák atrocitásait.