?

Log in

No account? Create an account
bumblebee

Iskolakezdés és egyéb elmebajok

Először is szeretném a nagyérdemű közönség tudomására hozni, hogy elromlott a laptopom.

A szervizben pihenget, és a fene se tudja, mikor lesz készen, mert épp alkatrészre vár. Gyakorlatilag minden cuccom azon van. Sajnos, úgy állt le, hogy egyáltalán nem volt hajlandó elindulni, így nem tudtam az utolsó mentés óta felgyülemlett dolgokat leszedni róla.
Pillanatnyilag a régi gépemmel nyomulok, de ennek is eléggé lóg a bele. Állandóan lefagy, tök lassú, szóval: kéjmámor.

(Eddig kétszer fagyott le ezen bejegyzés írása közben.)

Iskolakezdés.

Gondolom, egy párnak közületek szintén égnek áll a haja és kiveri a veríték.
Tegnap voltam a fiam tankönyveiért az iskolában. Istenien meg van szervezve. Minden évfolyamnak külön napon van, így ha van három kölyköd - és történetesen nem ikrek -, akkor háromszor koslathatsz el a suliba, és állhatod végig a sort.

Tankönyvek.
Gyakorlatilag az iszonyat szinonimája.

A fiam tankönyvcsomagja 15077 Ft-ba került. Az angol-extrásoké kb. 6000-rel drágább. Ebben van 6, azaz hat darab magyarkönyv, négy matek és a többi. Van rajz és vizuális kultúra tankönyv, mindössze 1040 Ft-ért. A tavalyiban egyetlen egyszer dolgoztak. Ahhoz képest egy kicsit drágának találom, mert a húsvéti nyuszi rajza akár 50 filléres Tesco-gazdaságos géppapíron is ugyanolyan remekül elkészíthető lett volna.
Egy csomó Apáczai kiadós tankönyvünk van. Rettenetesek. És mindegyiken rajta az embléma, hogy "Magyar Termék Nagydíj", meg hogy a Magyar Minőség Társaság díjnyertes terméke. Elképesztő. Nem elég, hogy mindegyik tök ronda és ízléstelen, de kb. az első félév végére lapokra esik szét mindegyik. Ráadásul, néhol a t. szülő ki sem tudja találni, hogy mi a feladat - ez a házi feladatok elkészítésénél elég gyakran okozott már problémát -, továbbá a munkafüzetekben a legtöbb feladatnál nincs elég hely a válasz beírásához. Ezek után tényleg nem tudom, mi alapján ítélik oda a díjat.
A Nemzeti Tankönyvkiadó könyvei szépek is és jók is. A könyv belül ízléses, az ábrák szépek, egységes stílusúak. A külső borító is szép - lenne, ha nem lenne a kapafogú kislány portréja az egyik sarokban. Nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem a tankönyv egyben az esztétikai nevelés eszköze is. Sokkal nehezebb a tankönyvből a tananyag elsajátítása, ha már maga a nyomdatermék felér egy vizuális sokkal.

Kb. minden harmadik gyerek után - valamilyen jogcím alapján - a tankönyveket az önkormányzat fizeti. A tankönyvek felét fölöslegesen, mert van olyan munkafüzet, amibe alig írnak valamit. Ez minden tanévben hatalmas összeg. És akkor csodálkozunk, vajon miért kell annyi adót fizetni. Nem a gyerekektől kell megvonni a támogatást, hanem az esztelen költekezésnek kell véget vetni.

Na, kiírtam magamból.
Pá!

Comments

Hali!
Totál meg tudlak érteni. Barátnőmnek három kisebb tesója van, és itt is ez a helyzet. Szegény szülők nem irigylem őket. :S Téged sem. Még vannak emlékeim az Apáczais könyveket illetően, és magasan a leggyengébb minőségűek és tartalmúak voltak összehasonlítva a többi tankönyvünkkel.
Még a felsőoktatásban nyomulok, ott a félévente meg kell igényelni a szociális támogatást, minden hülye papírt egyesével... Totál kiakasztanak.
Kitartás a gép mentességhez és remélem meglesznek az adataid.
Pusz
Na azért a felsőoktatás sem semmi.
A legnagyobb orvosi diagnosztikára jár. A tanárok által előírt jegyzetek között szerepelt az Anatómiai atlasz, á: 58 ezerért. Egy csomóan megvették, mert a helyi könyvesboltban akciósan lehetett kapni 45 ezerért. (Én kb. húsz éve megvettem antikváriumban 1200-ért, "hátha egyszer jól jön" alapon.)
Aztán az első órán közölte az előadó, amikor valakinél meglátta, hogy "Ja, azt nem kellett volna megvenni." Erre most mit lehet mondani? Fizesse ki, aki felírta a jegyzetlistára? Azt kéne, mert akkor tuti csak olyan kerülne fel, ami tényleg kell is.
Az a könyv konkrétan annyiba kerül, mint két havi gyes.

Edited at 2010-08-27 07:41 am (UTC)
Középsuliban a tankönyveim felét egyszer vagy kétszer nyitottam ki (és akkor sem órán, csak kíváncsiságból).
Az apáczais könyvekről nem tudok nyilatkozni, bár néhány tankönyvemet év végére már csak a borító tartotta össze :)
Igen, velem is így volt. Meg kellett venni a tankönyvet, aztán a tanár közölte, hogy a könyv szar, csak a saját maga által diktált órai anyag alapján fog követelni.

Akkor miért kellett az egész osztállyal megvetetni azt a könyvet?

sutyi

Szia!

Az unokaöcsém a 2. évét kezdi a középiskolában, több mint 20e csak a tankönyv.

Hál isten régen jártam suliba, bár, ha jobban belegondolok a tavalyi tanfolyamom is sulinak tekinthető: ingyen kaptunk min.15 tankönyvet és a legtöbbe egyikünk sem nézett bele.
Bár szegény ország vagyunk erre telik. Miért nem csinálnak olyan könyveket amelyeket tovább lehet adni? És milyen tanár az aki megrendeltet könyvet/munkafüzetet amit nem használtat?

A gépednek jobbulást!

Van valami fordítási terved mostanában?

Jócskán megkönnyebbült a pénztárcátok, ugye?

Thymea

Re: sutyi

HElla:)

Azért nem csinálnak olyan könyveket, szivem, mert a kölykök is olyanok, amilynek. Te hiába neveled rendesen a sajátod, ah az osztály nagyobbik fele meg egy faragatlan tuskó, a t. szülei miatt, aki szarik a könyvére - esetleg szó szerint is - és te sem akarod, hogy egy ilyen után "örököljön" a saját kölyköd tankönyvet -.-"

Szal marad, hogy megveszed, még ha nem is használod. Nálunk a rekord én voltam a 27ezer nemtomhányszázzal, de emlékszem, hogy a szüleim kifeküdtek tőle.
És nem is ez a legszuperebb, hogy ezt mind megveszed, hanem, hogy elkezdődik az év, és akkor jön a "mit kell befizetni de mostazonnl" hadjárat. Mert ez csak 100 FT az meg csak 300 ... és így tovább, amíg kurvára ott jársz, h nem marad egy vasad sem a hónapra...

Uhh.. bocs, én is elragadtattam magam :S
De legalább kíirtam :D

Tothem, részvétem, és elismerésem minden anyukának, aki ezt végigcsinálja!

Re: sutyi

Kösz!
A középső gyerekem a Gyermekházba jár. Ott a könyvtári könyves rendszer működik. Hozzáteszem, tökéletesen.
Viszont, ha a könyv sérült, maszatos, firkált, akkor ki kell fizetni, és addig nem kap bizonyítványt a kölyök, amíg ez meg nem történik. Nem muszáj fizetni, lehet jó állapotú könyvet szerezni helyette, de a lényeg, hogy csak újra kiadható állapotú könyveket vesznek vissza.
A normális mértékű elhasználódásért nem szólnak.
Gyermekem iszonyatosan rendetlen, de minden könyvet bekötöttünk, és az összeset vissza is vették.

Re: sutyi

Szó, mi szó, eléggé "megkönnyebbültünk". Pankánál valamivel egyszerűbb a tanévkezdés. Ott kérnek egész évre 30 ezer forintot, de semmi mást. Csak tolltartót, tornaholmit és sulitáskát kell vinni.
Ő, mondjuk, saját rajzeszközöket használ, mert a sajátját szereti, de egyébként azt is adnak.
Nagyot szörnyülködtem a tankönyves résznél. Nem is értem, hogy ez miért így működik?!
Nekem három gyerekem van, így ingyen kapjuk a tankönyveket Tavaly az első osztályos fiamnak 10,500 ft volt a tankönyv csomagja, mely a Nemzeti Tankönyvkiadó csodálatos darabjait tartalmazta. Abból egyetlen egynek vált le a gerince, mert a fiam és a padtársa szétcincálták, tehát szándékos volt. A többi könyv makulátlan állapotban van és mindegyik 100%-ban kihasznált, teleírt és végig tanult.
Az iskolánkban a tankönyvek átvétele két napban zajlik, reggel 9-től este 18-ig. Szerintem ebben az időben elég jól eloszlik a tömeg... feltéve, ha nem mindenki az első nap délelőttjén igyekszik befelé. Én úgy gondoltam, hogy majd a második nap középtáján megyünk, hátha elkerüljük a sorban állást, elvégre a könyvek száma a diákok számától függ, mindenkinek jut.:)

Viszont ez alapján úgy tűnik, hogy iskolája válogatja mennyire ésszerűen állítja össze a listát, ami komoly kérdések felvetését eredményezi. Ki a felelős aki a körmére néz az intézményeknek, hogy ne vásároltasson a szülőkkel felesleges könyveket? Ez nagyon bosszantó lehet.
Az igényelt tankönyvekről az osztálytanító dönt. Nem az iskola. A tanárok adják le a tankönyvfelelősnek, hogy melyik tankönyveket kérik a tantárgyaikhoz.
Van egy csomó olyan munkafüzet, amiben csak néhány oldalt töltenek ki.
Kérdem én: Miért nem lehet azt a néhány oldalt egy mesterpéldányból kifénymásolni? Év elején úgyis bekérnek mindenkitől egy egész csomag másolópapírt. Soha nem kap a gyerek annyi fénymásolt anyagot. Talán, ha 100 lapot kap vissza belőle egész évben, de ebben az üzenőbe beragasztgatott fecnik is benne vannak.
Hová lesz a többi?
Minden évben beszednek 50 db rajzlapot. Az év végén kiadott rajzórai produktumban eddig a legtöbb 22 rajz volt. Hova tűnik a többi papír?

Az iskolákban - és sajnos más területeken is - hihetetlen mértékű pazarlás folyik.
De ha senki sem szólal fel ellene, akkor sosem lesz vége.

Egyébként az én fiam tartósan beteg, az ő könyveit is az önkormányzat fizeti.
Vigyázz! Nem ingyen van! Az önkormányzat fizeti. Az adóból.
Számítsd ki, hogy csak egyetlen iskolára ez mekkora összeget jelent.
Ha valóban szükség lenne rá, akkor az ember szívja a fogát, de belemegy. De így?!
A munkafüzetek fele tök fölösleges.

Ja, egyébként nálunk a tanítónéni az utolsó szülőin megígérte, hogy max. 10-11 ezer Ft körüli összegből kihozza a tankönyveket. Aha. Csak azt felejtette el megemlíteni, hogy ehhez hozzájönnek még azok a tárgyak, amit nem ő tanít. De azokkal nem is szaladt el a ló annyira. A matek és a magyar lett durva.
A tanár leadja a megrendelést, az iskola meg átírja, mert ahonnan megrendelné a többi könyvet az a fajta pont nincs.
Nálunk szakmaiból volt olyan, hogy a tanár leadta a megrendelését, tankönyvből megkaptuk az első évet, munkafüzetből meg a 2. éveset. Első órán nézte a tanár, gondolkodott, hogy lehet elírta, megnézi a leadott rendelést, ott bezzeg jól szerepelt. Nem baj, letudja ő diktálni, meg felírni a táblára a feladatokat, meg úgy is csak azt kéri számon amit lead.

Mondjuk azt nem értem, hogy minek szedik be év elején a rajzlapot meg egy csomag fénymásolópapírt, nálunk mindig ott kellett lenni órára és a sajátodon rajzolsz. Bár nálunk megértettem volna, ha néhány tanár beszed egy kötegnyi fénymásolópapírt amikor kinyomtatott a töri tanárunk 2-3 komplett érettségi feladatsort.
Egyébként ezt az egész megrendeléses mizériát nem értem. Legalábbis a mi helyzetünkben.
Itt Zuglóban, ahol lakunk - és az iskola is van - létezik a Zuglói Tankönyvcentrum. Ez egy kizárólag tankönyvekre szakosodott könyvesbolt, ahova az iskola leadja a megrendelését, és a szülők nyáron ott átvehetik az összes kerületi iskolába járó gyermekük könyveit. Egy helyen, egyszerre, kártyával és sulicsekkel is lehet fizetni (míg az iskolában nem!).
Fogalmam sincs, hogy ez a nyomorult iskola miért nem veszi igénybe.
A tankönyvcentrum honlapján mindig meg lehet nézni, hogy beérkezett-e már az összes tankönyv (iskolánként és osztályonként), de telefonon is megmondják. Szóval, egy remekül működő dolog, csak igénybe kéne venni.
A másik két gyereknél simán ment, csak Matyi iskolája ilyen csökött.
Szia tothem! Reg lattalak errefele. Egyetertek veled: ez a tankonyv mizeria penzkidobas. Bar ingyen kapjuk oket, szerintem nem jol oldottak meg a dolgokat. Nem itt tanultam Magyarorszagon, igy nem tudom mindig igy volt-e ez, de nalunk maskeppen mukodott: eloszor is nem volt tobb fajta oktatasi modszer. Itt, a fiam egy fajta modszerrel tanult elsobe, a kov. osztaly mar masfajta modszerrel. A lanyom most lesz elsos, es o is ugyanolyan modszerrel tanul majd mint a fiam. Nalunk, mikor en gyerek voltam, igaz nem voltak ilyen szinesek a konyveink, de ev elejen megkaptuk az isibe, es utolso tanitasi napon leadtuk az isibe. A minosege a konyvnek jo volt, nem esett szet evvegere, ettol eltekintve ha nem vigyaztal ra, ki kellett a szulonek fizetnie es a kov. evre az iskola bepotolta a hianyzo konyvet. Ezen kivul, ha bementem a konyves boltba akkor megvehettem magamnak azt a tankonyvet amire esetleg maskor is szuksegem volt, pl a kemia, matek, fizika kelett az eretsegire ezeket megvettem, de mas...minek? Erdekes modon, attol, hogy a konyveim nem vegeztek 1 dobozban a padlason, hanem visszaadtam az iskolanak, megtanultam irni, olvasni, szamolni, remelem:)A konyvbe SOHA nem irunk, ez volt az elso szabaly amit megtanultunk.Az irasra ott a fuzet. Ehhez kepest, az itteni gyerekek, nem tudom mashol hogyan muxik, de itt teleirjak a tankonyvet, alahuznak dolgokat, ezert a konyv elhasznalodik.Nalunk csak sima fuzet volt, vonalas-kockas es abba irtunk, ehhez kepest itt minden tantanrgynak van munkafuzete is. Csoda, hogy leszakadnak a gyerekek a taska alatt? Ha van mondjuk 4 oraja naponta, akkor 4x2-3 konyv alakut tesz be a taskaba + meg a 4 fuzet + tolltarto. Neha a taska nehezebb mint maga a gyerek:( Nem ertem miert ez a nagy felhajtas: okosabb lesz tole a gyerek ha annyi konyve van, vagy ha 1 orara 2-3 konyvet meg 1 fuzetet szed elo? Ja es itt tenyleg teleirtak az osszeset, talan az enek meg a technika konyv ures. Na jo, en ertetlenkedek tovabb egy ideig, hatha majd megertem... ne mergelodj te sem, nem tesz jot, es valtoztatni egymagad ugysem tudsz. Puszi, legy joooo.
Szia, drágám!
Az a helyzet, hogy két-három könyvért én sem tépném a számat, de öt-hat könyvért már igen. És ehhez a tanítónéni még bekért 5 magyarfüzetet, és 3 matekot.
És ehhez az első szülőin még fel fog diktálni legalább három kötelezően ajánlott gyakorlókönyvet, amelyeket az egész városban egyetlen könyvesboltban lehet beszerezni. És amelyeket nem leszek hajlandó megvenni, és meg is fogom mondani. A szorgalmi feladatokat jelölje ki a már meglévő könyvekből.

Egyébként Pankáéknál az általad leírt rendszer működik. Az alapítványi, úgyhogy ott kérnek 30 ezret minden év elején, de abból vesznek minden eszközt. Könyvet, füzetet, rajzeszközöket stb. Az az iskola csak az SNI-s gyerekek után kap pénz a fővárostól, a többi gyerek tandíjat fizet, de csak egy-két ilyen van. Az SNI-sektől nem kérnek tandíjat.
én is emlékszem még erre az időszakra, volt egy csomó olyan könyvünk ami semmire nem kellett, mégis megvetették a gyerek szülőjével. minek? és minek hat magyar könyv? egy jó tanár - és vannak ilyenek - fejből megtanítja az irodalmat a gyereknek. akkor ez mi a fene? és az egyetem se jobb... félévente 30. 000 ft a könyv, plusz a hülyébbje még a törvényeket is megveszi ahelyett hogy letöltené a netről... mondanom sem kell nekem az első félév óta nincsenek könyveim az egyetmen. ezt nem lehet anyagilag bírni. és abszolút felesleges is. de sok sikert és kitartást :)
Nagylányoméknál a fontos jegyzeteket a fénymásolósok fű alatt sokszorosítják, és aránylag olcsón közreadják. Amit sikerül netről letölteni, az persze onnan van, de csak egy-egy van fent a neten.
bizony, a kifakadásod teljesen jogos. ez az egész úgy szar, ahogy van, a közép-gagyi, negyvenszer újranyomtatott, "csak hogy minden évben más legyen a borítója, és meg kelljen venni akkor is, ha a gyerek idősebb testvérének már megvan". Aztán persze hányszor nyitják ki a tankönyvet az év során? Kétszer. Ez van. Nekem anno volt olyan,hogy kaptam egy művtöri könyvet, aztán kiderült, hogy abban az évben nem lesz ilyen óránk. Jövőre meg kellett venni egy másikat ugyanígy-aztán persze amikor tényleg bejött a tantárgy, egy harmadikból tanultunk. :D

egyébként a rendszer gáz mivolta mellett a pedagógusok és az iskola is sárosak kicsit. Lazán lehetne erre jobban odafigyelni.
Dühöng csak nyugodtan.

Laptopot sajnálom! Ez azt jelenti, hogy a fordítások és a CP megint csúszik kicsit? :'((( jaj.
Az a helyzet, hogy eddig a leghúzósabb "vedd meg a könyvet, aztán mégsem ez kell" sztorit a nagylányommal éltük át. Megvetették az angol könyveket (New Headway, könyv, munkafüzet, nyelvtani összefoglaló, á: 13700.-), aztán az első hét után újraosztották az angolcsoportokat. A gyermek másik csoportba került, ahol a tanár persze másik szinthez tartozó, másik könyvcsaládból való könyveket óhajtott. Szerencsére, az valamivel olcsóbb volt. De azóta egyik gyerek sem abból a könyvcsaládból tanult, úgyhogy itt áll azóta is. Mondjuk Matyinak még lehet, hogy jó lesz.
Hja, már neked se jár az ingyenes tankönyv a 3 gyerek után. Hát tudod, én is meglehetősen fájó szívvel adtam ki 45.000 forintot a két kisebb gyerek tankönyvéért. ÉS persze a legjobb a dologban, hogy a tankönyvek nem felmenő rendszerben vannak, így a hetedikes fiam nem használhatja a nyolcadikos lányom tankönyveit, merthogy az idén mások lettek. Enyhén bosszantó :(
Matyi tartósan beteg, úgyhogy ő támogatott. A többiek nem. Bár, mivel a legnagyobb is tanul, és viszem a papírt a három gyerek utáni családi pótlékról, akkor még mindig működik a háromgyerekes dolog. Az étkezés Pankának és Matyinak is féláron van emiatt.

Mi tavaly jártunk úgy, hogy Panka iskolát váltott, de nem tudtuk, hogy lesz-e hely az új suliban, mert csak várólistán volt. Így meg kellett venni a régi iskolában a tankönyvcsomagot, amiből csak a kémiakönyv lett jó az új suliban. Mondjuk, ott nem kell könyvet venni, mert könyvtári rendszerben megy. Akkor kell kifizetni, ha megrongálódik.
Szia
Az eddigi tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy 20 ezernél olcsóbban még sosem jöttem ki, ha általánosban, vagy középsuliban ki kellett fizetni a könyveket. Egyetem annyiból jobb, hogy csomó tárgyból könyvünk sincs, vagy ha van, mindig megvárjuk az első órát, és ott elmondja a professzor, hogy pontosan mi kell. Ha kell a könyv, akkor se vesszük meg, hanem kikölcsönözzük, és lefénymásoljuk: így több ezer forintot lehet spórolni. Egyetemen mindenki ezt csinála, csak az a kár, hogy középben meg áltban ezt nem nagyon lehet eljátszani.