?

Log in

No account? Create an account
ci-ca

Útmutató 9. - Kép beszúrása a naplóbejegyzésbe

Ahogy ígértem, itt a képes buli második része.
Hogyan varázsoljuk a feltöltött képeket a bejegyzésbe?


A kiindulási állapot most a naplóbejegyzés írása közben lesz. Eddig a pontig simán el lehet jutni az előző Útmutatók alapján.

A képet beilleszthetjük akkor, ha a bejegyzés írásakor eljutottunk addig, ahová a képet szeretnénk, de beilleszthetjük a képeket utólag is, aztán drag&drop módszerrel a helyükre húzzuk őket (illetve a beillesztés html parancsát).
Továbbá egymillió másféle módon is, de én itt csak az egyik – szerintem – legegyszerűbbel foglalkozom. (Ha ez a megoldás nem szimpi, kísérletezzetek bátran! Ha nem sikerül, legfeljebb kitörlitek.)

A képeket legjobb html-szerkesztőben beilleszteni, mert akkor tuti oda kerülnek, ahová szeretnénk.

A kép beillesztéséhez klikk! az „Insert Image” (Kép beillesztése) gombra.

(A képre kattintva a kép nagyobb méretben is látható. Az első klikk! után a galériában, még egy klikk!, és akkor teljes méretben.)

1. ábra.: „Insert Image” gomb


Ezután a következő párbeszédpanel jelenik meg:

2/a. ábra.


Mint a választható opciókból is kitűnik, a képet nem kötelező a galériából (Scrapbook) beilleszteni, lehet közvetlenül a saját gépről tallózni, vagy más webhelyről beszúrni az url megadásával. (Ha a saját gépről való tallózást választjátok, a kép ígyis-úgyis a galériában köt ki.)

Mivel a képünket a 8. Útmutató alapján már feltöltöttük a galériába (Scrapbook), ezért azt a lehetőséget fogjuk választani.
Utána klikk! a „Next” gombra.

2/b. ábra.


A megjelenő ablakban a galéria mappáiból választhatjuk ki a megfelelőt, majd abból a beillesztendő képet.

3/a. ábra.: A megfelelő mappa kiválasztása a galériából

3/b. ábra.: A kép kiválasztása a mappából


A kép kiválasztása után egy rettenetesen hosszú html-parancs jelenik meg az addig megírt szöveg legvégén. Ezt kijelölés után bárhová elrángathatjuk a szövegben.

4/a. ábra.: A képbeillesztés html-parancsa


Alapállapotban a kép balra zártan, és az LJ alapbeállításának megfelelő méretben jelenik majd meg a kész bejegyzésben. Természetesen, mint mindent, ezt is lehet cifrázni.

Hogy a kép középre kerüljön, a képbeillesztés html-parancsát ki kell egészíteni a középre igazítás parancsával. Figyelem! Ha a nyitóparancs megvan, az csak félsiker. A záróparancsrot sem szabad lefelejteni a képbeillesztés parancsának végéről.

4/b. ábra.: A középre igazítás


Ha a záróparancs lemarad, onnantól az egész naplóbejegyzés középre igazítva fog megjelenni.

Ha a képet nem az LJ által felkínált méretben szeretnéd látni a bejegyzésben, akkor megjelenő kép méretét az eredeti méretarány megtartása mellett megváltoztathatod. A méretarányra azért ügyelj, mert különben a kép torzul. (Egyébként ennek nem sok értelme van, mert a bejegyzésben a képre kattintva, a kép teljes méretben megtekinthető lesz.)

4/c. ábra.: A megjelenő kép mérete


Aki szeretné, természetesen tovább csinosítgathatja, a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. (Lehet pl. csak a kép egy kis részletét, ún. thumbnail-t beilleszteni, amelyre kattintva lesz csak látható az egész kép. Erősen korhatáros cuccoknál különösen ajánlott. Én még soha nem csináltam ilyet, de ha valakinek igénye támad, csak rajta!)

5. ábra.: A kép a naplóbejegyzésben


Ennyi lenne. Ha valami nem világos, kérdéseitekre szívesen válaszolok.

Comments

Útmutató 9.

Szia!
Igazán hasznos ez az útmutató is. :)
Ezeknek a kis tanácsoknak hála, kezdem magam kiismerni. :)
A képes útmutató pedig külön hasznos, mert sajna ha számítógépes cumókról van szó, nem vagyok valami lángész! Így azonban lényegesen könnyebb.
Még egyszer köszi!
Üdv, Gratia

Re: Útmutató 9.

Nagyon szívesen! Nemsokára elkészítem a postafiókról szólót is. De ma - sajnos - más dolgom van. :)
Nagyon jó ez az útmutatód is,egyszerű és érthető.Ma bátorkodtam bejegyzést készíteni először-igaz egyelőre csak saját magamnak,próbaként,de így is örülök neki.Ha nem készítenéd nekünk ezeket a bejegyzéseket,hozzá sem mertem volna fogni,így viszont öröm a kísérletezés.Köszi!
Tényleg nagy örömöt jelent számomra, hogy használhatónak ítélted az Útmutatókat.
A kísérletezést is megértem, én is szeretek ezzel a vacakkal bíbelődni. Ha lesz egy kis szabadidőm, kicsit átrendezem a galériát. Pl. angol címeket adok, mert rohadtul idegesít az a sok hülye karakter, ami az ékezetes betűk helyett megjelenik.

Majd kikísérletezem a thumbnail képeket is. Egyszer, abszolút jövő időben. :)
Nem találtam a kérdésem re választ, úgy hogy megkérdezném... (ha valahol van akkor bocsi)
Hogy lehet a képek mellé szöveget illeszteni?
Mert pár bejegyzésnél jó lenne, ha a kép nem foglalna túl sok helyet, és okosban ki lehetne használni a kép melletti helyet is.
Szia!
Ilyen megoldást még nem próbáltam. Emlékeim szerint, van rá html-kód, de nem biztos, hogy az oldal engedni.
Sajnos, az én html-kód gyűjteményem elveszett, amikor a HDD-m tönkrement. :( (Ez pont akkor történt, amikor egyik gépről költöztem a másikra, gondolhatod, zokogtam.)
Megnézem, hátha találok valamit, aztán jelzem.
Üdvözlettel:
tothem
Hali!
Szerintem, neked pont ez kell:
http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=web_gyak_138

Üdvözlettel:
tothem
Köszi :)
Majd megpróbálkozom ezzel. :)