?

Log in

No account? Create an account
ci-ca

Útmutató 8. - Képek feltöltése

perseluslucius komoly hiányosságra hívta fel a figyelmemet a bejegyzések írásához készített Útmutatóval kapcsolatban. Az Útmutatóban nem esett szó arról, hogyan lehetséges képeket beilleszteni a bejegyzésbe.
Így hát, ma este megszületett a nyolcadik (és talán még a kilencedik) Útmutató, amely(ek) ezt a hiányosságot pótolja('k). (Két részre bontottam, mert kizárt, hogy beférjen egy bejegyzésbe.)

Lehet, páran már észrevettétek, hogy a képek beillesztése copy/paste-tel nem fog sikerülni. A képnek először fel kell kerülnie az internetre, és csak azután fog megjelenni bárhol a neten - így a te naplódban is.
A beszúrt kép tulajdonképpen egy képes link, amely a kép url-jére (tényleges helyére a neten) mutat.

Itt az LJ-n a bejegyzés írásnál közvetlenül is beszúrhatók a képek a bejegyzésbe, de ilyenkor az LJ a képeket - válogatás nélkül - a galériádban egy vegyes mappába helyezi.

Ezért valamivel pedánsabb a képeket először feltölteni a galériába (ha már úgyis mindenképp oda kerülnek), mert akkor már rögtön az elején gondosan rendszerezni lehet őket.

FIGYELEM! Ez a fícsör csak plusz és fizetős fiókoknál működik. Tehát, ha ingyenes fiókod van, de használni szeretnéd a galériát, érdemes plusz fiókra váltanod. Ezért sem kell fizetni, csupán annyi a különbség, hogy az általad kiválasztott helyeken reklámok jelennek meg az oldaladon.

Tehát, hogyan kezdjünk hozzá? Lehet, hogy első pillantásra bonyolultnak fog tűnni, de semmi pánik! Ha követed a lépéseket, meglátod, hogy rendkívül egyszerű dologról van szó.

Az első helyszín, ahonnan kiindulunk (mint minden más esetben is) a felhasználói profilunk. Itt nincs már dolgunk, mint a feltöltés (Upload to Scrapbook) linkjére klikkelni.

1. ábra

A képre kattintva az ábra nagyobb méretben is látható.

Ezután jutunk a feltöltés (Upload) oldalra. Hogy itt mi mit jelent, és mire használható, az alanti ábra magyarázataiból kiderül.

2. ábra

2/a. ábra: A galéria kiválasztása

2/b. ábra: A galéria kiválasztása 2.

Ha új galériát szeretnél létrehozni a feltöltendő képek számára, begépelheted a nevét a szövegmezőbe. De ha szeretnél hivatkozást, vagy a létrehozás dátumát hozzárendelni az új galériához, akkor a felsorolásból válaszd a "New Gallery" opciót.
A megjelenő ablak mezőit az alábbiak szerint kell kitölteni:

2/c. ábra: Új galéria létrehozása

A képeknél - úgy, mint a naplóbejegyzéseknél - szintén be lehet állítani, hogy kik láthatják a képeket.

2/d. ábra: A biztonsági szint beállítása

Ha imígyen beállítottuk, hogy hova és hogyan szeretnénk a képeket, kezdődhet a tényleges feltöltés.

A "Tallózás" gombra kattintva, a megjelenő ablakból kiválaszthatjuk, hogy a számítógépünk mely mappájából, melyik képet kívánjuk feltölteni.

3/a. ábra: A képfájl kiválasztása

3/b. ábra: A képfájl kiválasztása 2.

Egy alkalommal több képet is fel lehet tölteni. Minden kijelölés után automatikusan megjelenik a következő "Tallózás" gomb. Ha meggondolod magad, és mégsem szeretnéd a képet feltölteni, kattints a mellette lévő "Remove" gombra.

4. ábra: További képek feltöltése

Ezután - a feltöltendő képek mennyiségétől függően - rövidebb, hosszabb várakozás következik. A feltöltés (nálunk legalább is) olyan sebességgel halad, mint egy reumás csiga.

5. ábra: A feltöltés folyamatban. Pisiszünet. (Rászorulóknak lehet, hogy még egy cigi is belefér.)

Ha a feltöltés befejeződött, a következő ábrán látható oldal jelenik meg. Itt lehet címet adni a feltöltött képeknek, valamint hivatkozást kapcsolni és megjegyzést fűzni hozzájuk.

6/a. ábra: A feltöltött képek kezelése

Elmentés után:


6/b. ábra

Ugyanezen oldal felső részén van néhány link, melyekről szintén érdemes szót ejteni.

6/c. ábra

Ha a "Galériák szerkesztése" (Manage Galleries) linkre kattintasz, a következő oldalon találod magad, ahol a galériákkal végezhetsz néhány műveletet, valamint az adataikat láthatod.

7/a. ábra: A galériákkal kapcsolatos műveletek

7/b. ábra: Dettó

7/c. ábra: Még mindig

Újonnan feltöltött képeidet megcsodálhatod a galériában. A galériába többféleképpen is el lehet jutni. A profilodból több link is vezet oda. A baloldali menüből a "Scrapbook", az adatoknál a "Scrapbook files" linkek. Az oldal fejlécéből is vezet link a galériába.

8. ábra: Út a galériába

És ha már ott vagyunk:

9. ábra: A galéria

A galéria címkéjére kattintva, nyithatod meg a galériát, és jutsz el a képeidhez. Nem minden galéria címkéjén van előkép.

10. ábra: A kép(ek) előképe a megnyitott galériában

Ha kiválasztasz egy képet, és ráklikkelsz, nagyobb méretben láthatod. Ha újra rákattintasz, teljes méretben jelenik meg a képernyőn.

11. ábra

A képek beillesztése a naplóbejegyzésbe a következő Útmutató témája lesz.

Útmutató 9. - Képek beszúrása a bejegyzésbe


Comments