Süti
Ma reggel a barátnőmet behívtam egy kis kóstolóra. A mintavételes eljárás után, rögtön igényt is tartott a süti receptjére - ékes magyar nyelven. Ha már lefordítottam, gondoltam, veletek is megosztom.
Zabpelyhes-mazsolás keksz
Hozzávalók:
230 g (1 csésze) vaj (puha)
200 g (1 csésze) barna cukor
190 g (1 csésze) fehér cukor
1 db nagy tojás
1 kk. vanília kivonat v. aroma
150 g (1 ½ csésze) liszt
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. só
240 g (3 csésze) zabpehely
75 g (1 csésze) kókuszreszelék
230 g (1 ½ csésze) mazsola
Szükséges eszközök:
• mérőpohár (1 csésze = 2,5 dl) és kanál (1 kávéskanál = 5 ml)
• 1 nagy és egy kisebb tál
• szita
• sütőpapír
• robotgép (könnyebb vele, de fakánál is megteszi)
• sütőlap
• evőkanál
Elkészítés:
1. Az édes dolgok összekeverése
Egy nagy tálban habosra keverjük az 1 csésze vajat (margarin is jó) a 2 csésze cukorral (1 barna, 1 fehér).
2. A száraz dolgok összekeverése
Egy másik tálba összeszitáljuk a 1 ½ csésze lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Jól összekeverjük.
3. A tészta összekeverése
A cukros vajkrémhez hozzáadjuk a tojást és 1 kk. vanília kivonatot (vagy aromát), és alaposan összekeverjük. Lassan hozzáadjuk a lisztes keveréket, és ezt is jól kikeverjük. Végül hozzáadjuk a 3 csésze zabpelyhet, az 1 csésze kókuszreszeléket és a 1 ½ csésze mazsolát. Addig keverjük, míg a hozzávalók egyenletesen elkeverednek. Sűrű, ragacsos, morzsálékos massza lesz belőle.
4. Adagolás és sütés
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat).
Egy evőkanál (és a kezünk) segítségével, nagyjából gömbölyű halmokat teszünk egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra (fölösleges annyit göngyölgetni, mint a videón). A halmok között legalább három ujjnyi hely legyen, mert szétterülnek.
7-10 percig sütjük, de ügyelni kell, nehogy nagyon megbarnuljon. Amint a közepe nem folyós, kész.
Kicsit hűlni hagyjuk, majd lapáttal óvatosan átszedjük egy rácsra (vigyázz, melegen még nagyon puha), míg teljesen kihűlnek.
Kb. négy gáztepsi lesz egy adag tésztából.
Megjegyzések:
1. A süti diabetikus változatban is elkészíthető. Mindkét csésze cukor bátran helyettesíthető fruktózzal. Vigyázat! A fruktóz hamarabb barnul! Az elkészült keksz nagyon finom, de így egy kicsit karamellesebb íze lesz.
2. Tovább diétásítható a süti, ha az egyik csésze cukor/fruktóz helyett 2 evőkanál Polisweetet teszel. Ebben az esetben viszont a tésztahalmok nem terülnek szét, inkább formára és állagra is rücskös kókuszcsókra hasonlítanak, viszont ez is nagyon finom. Hogy kicsit laposabbak legyenek, a halmok tetejét kanállal le lehet lapítani.
3. Ha a normál változathoz nincs barna cukrod, semmi baj, tökéletesen jó 2 csésze fehér cukorral is.
4. Vaj helyett tökéletesen megfelel a Rama margarin is. Én azzal csináltam.
Én a fruktózos és a fruktózos-Polisweetes változatot próbáltam.
Ezt most nem fényképeztem le, viszont ehhez is van videó: itt.
ui: nem csináltál még cupcake-et? azt találtam ki hogy a gyereköcs szülinapjára torta helyett cupcake lesz :)
de még nem tudom hogy álljak hozzá.
Ezen az oldalon vannak cupcake receptek is. Videóval, meg minden. :)
Majd számolj be róla, hogy milyen lett. :)
http://www.videojug.com/film/how-to-make-birthday-cupcakes
Mindkettőnél, ha kicsit lejjebb görgetsz, ott a recept. (Ennél csak link a recepthez.)
Edited at 2010-04-01 06:10 am (UTC)
köszi a segítséget :)