?

Log in

No account? Create an account
bumblebee

Süti

Ma reggel a barátnőmet behívtam egy kis kóstolóra. A mintavételes eljárás után, rögtön igényt is tartott a süti receptjére - ékes magyar nyelven. Ha már lefordítottam, gondoltam, veletek is megosztom.

Zabpelyhes-mazsolás keksz

Hozzávalók:

230 g (1 csésze) vaj (puha)
200 g (1 csésze) barna cukor
190 g (1 csésze) fehér cukor
1 db nagy tojás
1 kk. vanília kivonat v. aroma
150 g (1 ½ csésze) liszt
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. só
240 g (3 csésze) zabpehely
75 g (1 csésze) kókuszreszelék
230 g (1 ½ csésze) mazsola

Szükséges eszközök:

• mérőpohár (1 csésze = 2,5 dl) és kanál (1 kávéskanál = 5 ml)
• 1 nagy és egy kisebb tál
• szita
• sütőpapír
• robotgép (könnyebb vele, de fakánál is megteszi)
• sütőlap
• evőkanál

Elkészítés:

1. Az édes dolgok összekeverése
Egy nagy tálban habosra keverjük az 1 csésze vajat (margarin is jó) a 2 csésze cukorral (1 barna, 1 fehér).

2. A száraz dolgok összekeverése
Egy másik tálba összeszitáljuk a 1 ½ csésze lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Jól összekeverjük.

3. A tészta összekeverése
A cukros vajkrémhez hozzáadjuk a tojást és 1 kk. vanília kivonatot (vagy aromát), és alaposan összekeverjük. Lassan hozzáadjuk a lisztes keveréket, és ezt is jól kikeverjük. Végül hozzáadjuk a 3 csésze zabpelyhet, az 1 csésze kókuszreszeléket és a 1 ½ csésze mazsolát. Addig keverjük, míg a hozzávalók egyenletesen elkeverednek. Sűrű, ragacsos, morzsálékos massza lesz belőle.

4. Adagolás és sütés
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat).
Egy evőkanál (és a kezünk) segítségével, nagyjából gömbölyű halmokat teszünk egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra (fölösleges annyit göngyölgetni, mint a videón). A halmok között legalább három ujjnyi hely legyen, mert szétterülnek.
7-10 percig sütjük, de ügyelni kell, nehogy nagyon megbarnuljon. Amint a közepe nem folyós, kész.
Kicsit hűlni hagyjuk, majd lapáttal óvatosan átszedjük egy rácsra (vigyázz, melegen még nagyon puha), míg teljesen kihűlnek.
Kb. négy gáztepsi lesz egy adag tésztából.

Megjegyzések:
1. A süti diabetikus változatban is elkészíthető. Mindkét csésze cukor bátran helyettesíthető fruktózzal. Vigyázat! A fruktóz hamarabb barnul! Az elkészült keksz nagyon finom, de így egy kicsit karamellesebb íze lesz.
2. Tovább diétásítható a süti, ha az egyik csésze cukor/fruktóz helyett 2 evőkanál Polisweetet teszel. Ebben az esetben viszont a tésztahalmok nem terülnek szét, inkább formára és állagra is rücskös kókuszcsókra hasonlítanak, viszont ez is nagyon finom. Hogy kicsit laposabbak legyenek, a halmok tetejét kanállal le lehet lapítani.
3. Ha a normál változathoz nincs barna cukrod, semmi baj, tökéletesen jó 2 csésze fehér cukorral is.
4. Vaj helyett tökéletesen megfelel a Rama margarin is. Én azzal csináltam.
Én a fruktózos és a fruktózos-Polisweetes változatot próbáltam.

Ezt most nem fényképeztem le, viszont ehhez is van videó: itt.

Tags:

Comments

Wao, egész meghoztad a kedvem egy kis sütéshez. ^^ És ehhez nem is kell olyan sok minden, na jó, csak átlagos dolgok, szóval anyám se nyafizhat. :D Köszönöm hogy lefordítottad. :)
Igen, én is azért álltam neki először, mert minden hozzávaló kéznél volt, és elég egyszerű is. Most meg nem bírom abbahagyni, mert a család két perc alatt felfalja, és követeli a következő adagot. :)
szia ez a zabpelyhes keksz az amit a fecsegő tipegők féle mesébe esznek mindig? :)


ui: nem csináltál még cupcake-et? azt találtam ki hogy a gyereköcs szülinapjára torta helyett cupcake lesz :)
de még nem tudom hogy álljak hozzá.
Nem ismerem az említett mesét. Nincs tévénk. De angol nyelvterületen ez egy hagyományos sütemény, úgyhogy valószínűleg erről van szó, vagy valami nagyon hasonlóról.

Ezen az oldalon vannak cupcake receptek is. Videóval, meg minden. :)
Kerestem neked linket is. Here you are! http://www.videojug.com/film/how-to-make-cup-cakes
Majd számolj be róla, hogy milyen lett. :)
Itt van még egy, de ebben a csaj rém idegesítő.
http://www.videojug.com/film/how-to-make-birthday-cupcakes

Mindkettőnél, ha kicsit lejjebb görgetsz, ott a recept. (Ennél csak link a recepthez.)

Edited at 2010-04-01 06:10 am (UTC)
Igazad van ez a nő borzasztó.. még hang nélkül is

köszi a segítséget :)
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem erre a nagyszerű receptre. Délután megsütöttem és a fele már elfogyott (csak azért a fele, mert a többit eldugtam holnapra.) Még egyszer köszönöm :-)
Nagyon szívesen! Örülök, hogy ilyen sikere volt! Van egy csokis is, az még finomabb. Tegnap azt próbáltam ki. Majd azt is lefordítom. Abból ráadásul a diabetikus változat lett a finomabb, ami - valljuk be - ritkaság.