?

Log in

No account? Create an account
ci-ca

Útmutató 7. - A vágás

Többen is kérdeztetek már erről az úri huncutságról. A 2. Útmutatóban ugyan írtam a témáról, de talán nem elég részletesen, így arra gondoltam, készítek egy kicsit alaposabb segédletet, amelyben minden lépést ábrákkal is bemutatok.


Először azzal kezdeném, hogy mi is az a "vágás"?

Ahogy ennél a bejegyzésnél is megfigyelhetitek, a napló főoldalán csak az első két mondat látszik. Utána a "Read more..." feliratra kattintva juthattok el arra az oldalra, ahol az egész bejegyzés olvasható. Ábrákkal, meg minden.
Ezt a folyamatot, vagy inkább eszközt, amivel a bejegyzés többi részét kvázi elrejtettem, nevezzük vágásnak, vagy „cut”-nak.

Most, hogy a fogalmat tisztáztuk, térjünk rá a lényegre: Hogyan kell ilyet csinálni?

A 2. Útmutató alapján el kell jutnunk addig a pontig, hogy megírjuk a bejegyzést, csodálatosan megformázzuk, stb.

1. ábra. Innen indulunk

Ilyenkor már tudjuk, mit szeretnénk, ha a napló főoldalán is látszódna, tehát, hogy hol szeretnénk elvágni a szöveget.

2. ábra. Eldöntjük, hova szeretnénk a vágást

A vágást kétféleképpen lehet létrehozni:
1. Rich text-ben vagy
2. Html-ben.


1. Vágás készítése Rich text-ben

A kurzort oda kell állítani, ahova a vágást szeretnénk, aztán kijelöljük azt a szövegrészt, amelyet a vágás mögé kívánunk helyezni.

4. ábra. A vágás mögé helyezendő szöveg kijelölése

Ha ez megvan, a "vágás" (LiveJournal cut) ikonra kattintunk, és rögtön a következő ábrán látható kérdéspanellel találjuk szemben magunkat.

5. ábra. A vágás-link szövege

A "Cut link text?" kérdés a vágás-link szövegét tudakolja. Gyárilag a "Read more" szöveget ajánlja fel, de ez ízlés szerint megváltoztatható.

Az OK-ra kattintva készen is van a vágás.

A vágás mögé rejtett szöveg szürke háttérrel jelenik meg.
Ezután, ha postázzuk a bejegyzést,

6. ábra. A bejegyzés elküldése

és megtekintjük, így fog kinézni:

7. ábra. A teljes bejegyzés

De, ha a naplóban nézzük, a vágás mögé helyezett rész már nem látszik. Íme:

8. ábra. A napló képe a vágás után

Természetesen, egy bejegyzésbe több vágás is helyezhető, ha külön-külön linkeket akarunk a szöveg különböző részeihez. Ebben az esetben minden résszel külön végigjátsszuk a fenti lépéseket: kijelölés – „LJ cut” kattintás – vágás-link szövege – OK.
Több vágás esetén (én kettőt készítettem a bemutató céljára) a naplóban ez látható:

9. ábra. A napló képe a második vágás beillesztése után

Viszont...
Aki már próbálta, tudja, hogy ez a Rich text elég fapados. A betűtípus ronda, nem igazán barátja a sorkizárt szövegnek, nem kifejezetten szereti a copy-paste dolgokat, és még sorolhatnám.

Szóval, aki igazán szép, rendezett naplóbejegyzéseket akar, az nem viaskodik ezzel, hanem összemásolgatja egy word doksiba a leggyakrabban használt html-kódokat, és irány a html-szerkesztő ablak!


2. Vágás készítése html-ben

A szövegmező jobb felső sarkában lévő "HTML" fülre kattintva jutunk el a html-szerkesztő ablakba.

10. ábra. Átlépés az html-ablakba

Kattintás után az eddig gyönyörű szövegünkből egy rakás hieroglifa marad. (A hieroglifák 90%-ától megszabadulhatunk, ha már eleve html-ben csináljuk a bejegyzést.)

Ebben a jelhalmazban megkeressük, hova szeretnénk a vágást. Első pillantásra nehéznek tűnik, de csak odafigyelés dolga az egész.

11. ábra. A vágás parancskódjának beírása

Ha megtaláltuk a helyet, beírjuk a következő kódot: <lj-cut text="Read more...">
Az idézőjelek közötti szöveg (Read more...) helyére bármit írhatunk.

A html-szerkesztés legfontosabb szabálya, hogy minden parancskód két részből áll: a nyitókódból és a zárókódból. Ez a kettő muszáj ahhoz, hogy a parancs működjön. Na és persze a kód összes elemének stimmelnie kell. (Elején, végén kacsacsőr, adatok idézőjelben, stb.)
Az előző volt a nyitókód, így a kivágandó szövegrész végére a következő zárókód kerül: </lj-cut>

12. ábra. A vágás zárókódjának beírása

Itt is igaz, hogy egy bejegyzésbe több vágás is tehető. A kivágandó szövegrészek elejére és végére beírjuk a nyitó- ill. a zárókódot, és kész is van.

Tipp:
Én egy word dokumentumban előre megírtam bizonyos gyakran használt html-modulokat. Pl. a legtöbb bejegyzéshez szükséges formázási és betűparancsokat, valamint a vágás parancskódját.
Ez így fest:
<p align="justify" style="MARGIN-BOTTOM: 0.2cm"><font face="Times New Roman, serif"><font size="3">vágás előtti szöveg<lj-cut text="Read more...">vágás utáni szöveg</font></font></p></lj-cut>

Ez azt jelenti, hogy a szöveg sorkizárt lesz, 0,2 cm távolsággal a bekezdés után, Times New Roman betűtípussal és 12-es betűnagysággal. Van benne egy vágás, amit – ha mégsem kell – simán ki lehet törölni. Mint látjátok, a végén ott vannak szép sorban a html-parancsok zárókódjai.

Comments

jaj tothem köszi köszi... :)
Ha kipróbálod, lsz. számolj be a sikerről. :)