?

Log in

No account? Create an account
bumblebee

Sütik

És ahogy ígértem: .
Mint ahogy fotóimon is látható, valóban ugyanolyanok lesznek, mint a receptnél szereplő képen.
Először nézzük az általam "mákos-szezámmagos fityisz" névre keresztelt, eredetileg "Morning Buns" névre hallgató költeményt, amelynek elkészítése itt tanulmányozható.

Mákos-szezámmagos fityisz

Hozzávalók: (10 darab fityiszhez)
500 g finomliszt;
1 csipet só;
20 g puha vaj;
25 g cukor;
12 g friss élesztő (szerintem az kevés, én 20 g-ot tettem bele);
1 tojás sárgája;
280 ml langyos tej;
kevés liszt a deszka megszórásához;
1 egész tojás 2 evőkanál vízzel felverve a kenéshez;
1 evőkanál szezámmag és
1/2 evőkanál darabos só (én ehelyett mákot használtam) a szóráshoz.

A szükséges eszközök:
1 keverőgép dagasztóhoroggal (én két dolgos kezemet alkalmaztam, átütő sikerrel, abszolút energiatakarékosan);
1 konyharuha;
1 sütőlap sütőpapírral bélelve (gyanítom, hogy a kikent-lisztezett tepsi sem veti ki magából);
1 tál (a kelesztéshez);
1 ecset a kenéshez.

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Sütési idő: 15 perc
Sütő hőfoka: 190 °C

Elkészítés:
1. lépés: A tészta elkészítése
1. A lisztet, a sót, a cukrot, az élesztőt (elmorzsolva), a tojás sárgáját, a vajat és végül a tejet a tálba öntjük, és jó alaposan kidagasztjuk, amíg a tészta "hólyagot vet", és elválik a táltól és a kezünktől.
2. Géppel öt percig lassú fordulattal dagasztjuk.
3. 5 perc után leállítjuk, a tésztát leszedjük a horogról.
4. Közepes fordulattal további 3 percig dagasztjuk.
5. Vegyük ki a gép táljából, helyezzük liszttel meghintett deszkára, és a tenyerünk élével dagasszuk kb. 1 percig, amíg a tészta rugalmas, sima tapintású lesz.

2. lépés: Kelesztés
Helyezzük a tésztát a tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni, kb. 1 órán át, vagy amíg a tészta kb. duplájára növekszik.

3. lépés: A fityiszek elkészítése
1. A megkelt tésztát ököllel nyomkodjuk le, hogy a levegő kijöjjön belőle.
2. Vegyük ki a tálból, formáljuk nagyjából henger alakúra, és tegyük liszttel meghintett deszkára.
3. Vágjuk hosszában félbe, majd keresztben még négyszer, hogy 10 darab tésztát kapjunk.
4. Az egyes tésztadarabokat sodorjuk kb. 20-25 cm hosszú hurkává, és formáljunk belőle csomót.
5. Az eredeti recept szerint 5 fityiszt, és 5 szimpla kerek zsemlécskét kell csinálni, de egy átlagos családban mindenki először a fityiszekre veti rá magát, és csak a kevésbé élelmesek eszik a kereket, így bátran lehet mindegyikből fityisz.

4. lépés: A fityiszek kelesztése
1. Helyezzük a fityiszeket sütőlapra, hagyjunk közöttük elegendő helyet a keléshez.
2. Takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük 20 percig.

5. lépés: Előkészülés a sütésre
1. Melegítsük elő a sütőt légkeveréssel 190 °C-ra; gázsütő: 5. fokozat.
2. Ecsettel alaposan kenjük be a fityiszeket 1 tojás és 2 evőkanál víz keverékével.
3. Szórjuk meg a fityiszeket a szóróanyagokkal.

6. lépés: Sütés
Helyezzük a tepsit a sütőbe, és süssük a fityiszeket 15 percig, vagy amíg szép aranybarnák lesznek.

7. lépés: Tálalás
Langyosan a legfinomabb, de hidegen is tökéletesen jó. Az íze abszolút semleges (már ha a só lemarad a tetejéről), így sós ill. édes belevalóval egyaránt fogyasztható, de magában is szuper.

Eddig négyszer csináltam meg, a siker garantált.

A következő finomság a fahéjas csiga - eredeti nevén "Cinnamon Rolls" -, amelyet itt találtam.


Fahéjas csiga

Hozzávalók:
550 g finomliszt;
25 g friss élesztő, vagy 8,5 g száraz élesztő;
70 g felolvasztott vaj;
210 ml langyos tej;
75 g cukor;
2 egész tojás;
1 csipet só;
kevés liszt a deszka lisztezéséhez.
A töltelékhez:
1 evőkanál őrölt fahéj;
200 g barna cukor (szimpla kristálycukor is tökéletesen megteszi; cukorbetegek készíthetik fruktózzal, de abból egy kicsit kevesebb is elég, mert sütésnél elég sok kifolyik);
85 g puha vaj.
A kenéshez:
1 egész tojás;
2 evőkanál tej.

A szükséges eszközök:
1 keverőgép dagasztóhoroggal;
1 sodrófa;
1 kés;
1 lapos tepsi sütőpapírral bélelve (ebben az esetben jobb a sütőpapír, de csak ha jó minőségű, pl. Tesco színes, vagy Alufix);
2 tál, egy nagy és egy kicsi;
1 konyharuha;
1 ecset és
1 kanál.

Elkészítési idő: kb. 2 óra
Sütési idő: 12-15 perc
Sütő hőfoka: 185 °C

Elkészítés:
1. lépés: A tészta elkészítése
1. A lisztet, a sót, a cukrot, az élesztőt (elmorzsolva), a tojásokat, a vajat és végül a tejet a tálba öntjük, és jó alaposan kidagasztjuk, amíg a tészta "hólyagot vet", és elválik a táltól és a kezünktől. Valószínűleg eléggé ragacsos lesz, ezért a dagasztás közben adjunk hozzá még kb. 2 evőkanálnyi lisztet.
2. Géppel öt percig lassú fordulattal dagasztjuk, ha nagyon ragacsos hozzáadunk még 2 evőkanálnyi lisztet.
3. 5 perc után leállítjuk, a tésztát leszedjük a horogról.
4. Lisztezett felületen pár percig dagasszuk a gépből kivett tésztát.

2. lépés: Kelesztés
1. Hintsünk lisztet a tálba, és tegyük bele a tésztát.
2. Takarjuk le a tálat konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órát, vagy amíg a tészta a duplájára nő.

3. lépés: A töltelék elkészítése
Amíg a tészta kel, a puha vajat, a barna cukrot és a fahéjat tegyük tálba, és egy kanállal alaposan keverjük masszává.

4. lépés: A tészta nyújtása
1. A megkelt tésztából ököllel nyomkodjuk ki a levegőt.
2. A deszkát hintsük meg liszttel, és helyezzük rá a tésztát.
3. Hintsük meg a tésztát kevés liszttel, és nyújtsuk kb. fél centi vastag, keresztben hosszabb ovális formára (nézd meg a videót!). Lehetséges, hogy közben újra kell lisztezni alatta a deszkát, hogy nehogy leragadjon.

5. lépés: A csigák készítése
1. Egyenletesen kenjük a tölteléket a kinyújtott tésztára.
2. Óvatosan tekerjük fel a tésztát, és vágjuk kb. két ujjnyi szeletekre.
3. A szeleteket tegyük sütőpapírral kibélelt gáztepsibe.

6. lépés: A csigák kelesztése
A tepsit takarjuk le konyharuhával, és kelesszük a csigákat 20 percig. Ezalatt a duplájukra nőnek.

7. lépés: A sütő előmelegítése
Melegítsük elő a sütőt légkeveréssel 185 °C-ra. (Tökéletesen jó ugyanúgy, mint az előzőnél.)

8. lépés: Kenés és sütés
1. A megkelt csigákat alaposan kenjük be 1 egész tojás és 2 evőkanál tej keverékével.
2. Süssük a csigákat 12-15 percig, amíg szép pirosak lesznek.

9. lépés: Tálalás
Sütés után a csigákat hagyjuk hűlni egy kicsit, utána fogyasztható.

Ezt is többször csináltam már, nem lehet elrontani.
Annyit érdemes megjegyezni, hogy a töltelék egy része a sütésnél kifolyik, és karamellizálódik a süti alatt. Ha ócska a sütőpapír, nem hiszem, hogy ki lehet rendesen szedni a tepsiből. Kikent-lisztezett tepsiből szépen kijön, ha nem ég le.

Próbáljátok ki őket, és majd referáljatok, hogy milyenre sikerültek.

Jó étvágyat!

U.i.: Nézzétek meg a többi receptet is az oldalon, mert még sok nagyon jót találtam. Érdemes a kommenteket is végigböngészni, mert van ahol további jó ötletekhez lehet jutni.

Tags:

Comments

Szia!
Nagyon jól néznek ki,a fahéjas csigát
megpróbálom megcsinálni,hogy sikerüle az már kérdéses.Köszi,hogy feltetted
a recepteket.
Tuti sikerülni fog! Nézd meg hozzá a videót.
Azt hiszem, nekem a kakaós csiga receptem majdnem szóról szóra ugyanez. Szóval azzal is ki lehet próbálni, és a siker ugyanolyan garantált. A különbség azt hiszem annyi, hogy ott az olvasztott vajat kell előbb a tésztára önteni, utána rá a kakaós-cukros keveréket, és aztán feltekerni és szeletelni. De tényleg finom, csak a tepsi takarítását nem szeretem. Nekem pl. a sütőpapír nem igazán jött be erre a célra, pedig addig semmi bajom nem volt velük. A fityisz viszont jól hangzik, alkalomadtán ki is próbálom. Ahol 3 gyerek van, ott semmilyen édesség nem elég :)
Igen, már én is gondoltam rá, hogy kakaóval is finom lenne.
Nekem most Tesco színes sütőpapírom van, és a kifolyt karamell tökéletesen feljött róla.

Arra is gondoltam, hogy a fityisz tésztáját feltekerem kiflinek, és úgy is kipróbálom.
ez így nem jó éhes lettem
de lásd egész végén azon tépelődtem h vajon süssek e kakóscsigát vagy sem..recept nélkül nehéz lett volna de így :)
Meg tudlak érteni. Amikor rátaláltam erre a receptes oldalra, csak néztem sorban a videókat, és csorgott a nyálam.
Megcsináltam,nagyon jó lett,leközelebb
kakaósat csinálok.
Örülök, hogy sikerült! Én is ki fogom próbálni kakaóval, de nálunk a család fahéj-párti.