?

Log in

No account? Create an account
apples

Megrázó

Nemrég kaptam ezt az e-mailt a lelkészünktől:

2006. februárjában, a Berlinben tartott 56. Nemzetközi Filmfesztiválon egy felhívást tettek közzé, melyben az alkotókat arra kérték fel, hogy készítsenek egy rövidfilmet az "Élelem, Íz, Éhség" témakörben. Világszerte 3600 filmes csatlakozott a felhíváshoz. Csak 32 filmet választottak ki ezek közül, hogy bemutassák a következő fesztiválon.
Az alábbi linken látható film nyerte el ezek közül az első helyet, a "Legnépszerűbb rövidfilm" kategóriában.

http://www.cultureunplugged.com/play/1081/Chicken-a-la-Carte

Nézzétek meg a filmet. Megrázó, de nagyon jó.

Comments

Sírhatnékom van. ... Hiába tudjuk, hogy van ilyen - sőt még ennél ... áhh - látni mégis borzalmas. Ilyenkor mindig eszembe jut pl. Dubai, de ez csak egy a sok közül. Vagy a tegnap esti gomba pörkölt, amit nem tudtunk megenni. :( Mások meg ... :(
Viszont egy dolgot változatlanul nem értek. Ha egyszer ilyen szegény a krapek, mi a fenéért csinál vagy hat gyereket? Ahogy elnéztem a környezetet, egy gyereket simán el tudna tartani. Nem lenne tejjel-mézzel folyó Kánaán akkor sem, de sokkal könnyebben élnének. Sőt, ha csak egy gyereket szül az asszony, akkor hamarabb lesz munkaképes, és két keresővel, akármilyen keveset is keresnek, még mindig jobban jönnének ki. Ha jól láttam a filmen, az asszony terhes volt.

Ráadásul a gyerekek is ezt a negatív példát látják: kell egy tucat kölyök, és koszban kell nyomorogni, mert ez az élet.

(Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a kosznak és a szegénységnek nem kell kart karba öltve járniuk. Egy szoba-konyhás lakás - se tévé, se rádió, egy szál falikút, WC a folyosón -, is ragyoghat a tisztaságtól. Épp úgy, ahogy esővízzel is lehet mosni, mosakodni.)
És havi többszázezres fizetéssel rendelkező is élhet komplett disznóólban...

Egyébként én is úgy láttam, hogy épp úton volt a következő éhes száj.