?

Log in

No account? Create an account
ci-ca

Nem értem... (és káromkodni is fogok)

Előre is elnézést kérek érzékenyebb lelkű látogatóimtól, de azzal a szándékkal kezdtem el írni ezt az üzenetet, hogy most biza éktelenül káromkodni fogok. Lehet, hogy sikerül megállnom, mert elég nehéz levetni több évtizedes, megcsontosodott gyakorlatot, de nem merek rá garanciát vállalni.
Az is csak megrögzött jó modoromnak köszönhető, hogy mindezt inkább beteszem a vágás mögé.

Szóval a kérdés:
Mi a fészkes fenéért jön valaki egy olyan oldalra, ahol elsősorban olvasnivalók vannak, ha nem tud olvasni?!

A nyelvtudás - vagy inkább annak hiánya - sem mentség, mert az üdvözlő bejegyzés abszolút magyarul van.

És most, akire nem vonatkozik, az legyen kedves becsukni a szemét, és előre közlöm, hogy senkit sem akarok megbántani, de

a k... életbe, olvassátok már el azt a kib...szott tájékoztatót, elvégre azért írtam!!!

És nem, nem teszek kivételt, és igen, a születési év is kell. És ha valakinek a kért két adat hiányzik, barátnak sem fogom visszajelölni. Balra van a sóhivatal, ott lehet reklamálni. Ez van.

Ennyi. Kissé lefújtam. Bocsi, de eredetileg az Akadémiai Kiadó kurblizta fel az agyam.

Comments

nyugi
ez a hosszú élet titka.
:P
Igen, tudom. 'sóhaj'
De mint fentebb említettem, az Akadémiai Kiadó már előmelegítette a hangulatomat.
Rendeltem tőlük a nyelvvizsgára felkészítő kiadványokat. Ott volt a kis képecskén, hogy e-learning (vagy valami ilyesmi). Aztán semmi több a leírásban, hogy ez mi a fene. Végigolvastam az elektronikus kiadványokra vonatkozó dolgokat, a szállítási és egyéb infókat - semmi. A megrendelési nyomtatványon viszont be kellett jelölni a szállítási módot, és fel is számítottak 725 Ft szállítási költséget. Ezek után gondoltam, hogy kapok valami CD-t, vagy DVD-t.
Aztán egy hét elteltével írtam egy emilt nekik, hogy még nem jött meg, most mi van. Azonnal válaszoltak is, hogy ők lehetővé tették a hozzáférést, mert ez on-line dolog. Aztán miután végignéztem az összes ablakot, logikusan az e-könyveknél és a letöltéseknél, majd az aktiválásnál kezdtem, persze, ott nem volt semmi ilyesmi, végül a "Tananyagaim" címűnél találtam meg. Ezután írtam egy újabb emilt, hogy akkor talán legyenek kedvesek visszafizetni a szállítási költséget. Meg felvetettem, hogy a "Bolti ár: 1200 Ft" felirat ez esetben elég félrevezető, továbbá azt is, hogy nem ártana pontosan leírniuk, mindjárt ott a kiadvány képe mellett, hogy hogyan is lehet hozzájutni.
Szóval, most náluk a labda.

Edited at 2009-01-27 08:30 pm (UTC)
nyugi, virtuális ölelés
Köszi! Fincsi volt. :)
Ne idegeskedj ilyen badarságokon. Előbb-utóbb csak sikerül mindenkinek bejelölni a születési dátumát:)Nyugodj meg.
Mi szeretünk!
Köszi! Tudom, és tök jó. :) Nem is veletek van gond.
De látszik, hogy egy csomóan nem is találkoztak a napló főoldalával, ergo direktlinkkel érkeztek az íráshoz.
És itt jön a vér ciki, hogy az LJ-n nem lehet ilyen könnyedén megkerülni a lezárást. Aztán jön nekem a panaszos levél, hogy az LJ nem működik, a következő részt nem nyitotta meg, stb.
Szóval, ha már valaki ilyen durván figyelmen kívül hagyja a kérésemet, miszerint, senki ne adjon meg hotlinket az írásokhoz, legalább azt is írná oda, hogy az írások egy része f-locked, hogy a szegény, erre tévedő csóka legalább tudja, mi lehet a gond.
Bár, aki egy 6-8 szavas hibaüzenetet nem tud szótár segítségével értelmezni, nem biztos, hogy eléggé érett az oldalon található írások olvasásához. Az idősebb korosztály ez alól kivétel. :) Nekünk az orosz volt a kötelező nyelv. De az ifjaknak már angol vagy német, és ennyit már hatodik általános után illik tudni. (A fiam elsős, és simán elmanőverezget a különféle gyerekeknek való, angol nyelvű honlapokon. Igaz, neki muszáj, mert még nem tud annyira írni, hogy panaszkodjon.)
Egyébként, ha bárki bármit megkérdez, mindig válaszolok. Sokaknak segítettem a legváltozatosabb problémáknál. De ami feketén-fehéren le van írva, nagyjából ötször, különféle bejegyzésekben, azt minek még egyszer megkérdezni? Hatodszorra sem tudok többet írni róla.

Viszont felmerült bennem, hogy talán kéne csinálnom egy újabb útmutatót, mert a sok lehetséges akadály közül a profil szerkesztése is problémás lehet némelyeknek.
nyugii ,) aki hülye az az is marad ,)

*ölel*
Hát ehhez én sem tudok mást hozzátenni, mint hogy nyugodj meg. Mert aki a TE útmutatóidon sem igazodik ki, az már tényleg vérciki :)
És biztosan nem benned van a hiba.
Én is küldöm a virtuális ölelést, meg egy nagy bögre virtuális forró csokit, az ilyenkor segít. :)
Az emberek zöme a.) nem ír, nem olvas (ezek problémáiról legalább nem értesülsz ezen a felületen) b.) write-only módban ténykedik. Hosszan sorolhatnám mindkettőről a példákat, nem teszem.
MINDEN postod mellett (hotlinkkel vagy anélkül) ott virít baloldalon a menülista, mindjárt a tetején a "segítség a bajba jutottaknak" menüpontjaival. Még talán annyit megtehetnél, hogy a tájékoztató bejegyzést is odalinkeled; de már a mostani állapotnál is azt tudom mondani: aki ezzel együtt nem boldogul (de a mailed/p.ü-d linkjét, azt megtalálja, hogy téged kérdezgessen), az 'így járt' kategóriába sorolandó *gonoszdi*
Mondanám, hogy funkcionális analfabétákon baromira nem érdemes felidegesíteni magad; de ez elég álszent lenne tőlem :/
Fel a fejjel, mindenesetre!
Igen!!! Ez a "funkcionális analfabéta" kifejezés nálunk is nagy kedvenc. Mi is gonoszak vagyunk ám! :) (Mármint úgy családilag.)

Egyébként az "Útmutató 1. - Barátkozás" link oda visz az üdvözlő bejegyzéshez.
De átírom a nevét.
Szia!
Nyugalom, nagy levegő, igazad van, de a dühöngés nem segít sajnos. Szeretünk, és most érezd magad megölelve és jól megszottyongatva. :D
Pusz: Adi :)
Szia!

Ritkán írok, de ezt most nem tudtam szó nélkül hagyni. Én is követek el hibákat a bejelentkezéseknél és barátkozásnál, mivel roppant feledékeny vagyok, de ilyenkor veszem a fáradságot és visszajövök a te oldaladra, hogy mit is kell csinálnom (mivel az angol nem igazán az erősségem) és szépen pontról pontra követem az utasításodat. Nekem már többször is jól jött az útmutatásod, amit így utólag is köszönök, elég jól látható helyen van, ahhoz, hogy mindenki megtalálja, és ennél érthetőbb tényleg nem lehet már.
A többiekhez hasonlóan én is csak azt tudom mondani, hogy felesleges idegesíteni magad mások miatt.

Costica
Köszi!
Örülök, ha kapok visszajelzést az Útmutatókról, mert az elsődleges céljuk a használhatóság, és azt csak a gyakorlatban lehet igazán felmérni.

Szívesen várok további témajavaslatokat. Mert ha valamivel többen is nehezen birkóznak meg, akkor mindenképpen érdemes némi segítséggel megkönnyíteni a dolgukat.

Az angolos csoportnak is szerkesztettem néhány segédtáblázatot a nyelvtanuláshoz. Valószínűleg jók lettek, mert a tanárok is kértek belőle másolatot. :)
Ó Thothem, el tudom képzelni milyen fárasztó ennyire sokszor elmondani ugyanazt, mikor még ki is írtad. Nem benned van a hiba, ugyanis én is logikusnak tartom, hogyha valamelyik direktlink nem működik, akkor elsőre a honlapot nézem meg, ami teljesen egyszerű, hiszen a ....com-után kitörlöm a többit, vagy egy internetes keresővel rákeresek. Szerintem rövidebb, mint levelet küldeni és választ várni... sőt.
Ha már felmerült, akkor én is kinyilvánítanám a hálámat, amiért vetted a nem kevés fáradtságot (család mellett!) és megírtad az Útmutatót. Neked köszönhetően sikeresen végrehajtottam pár dolgot a saját journalomon és ezer hála érte. Pl a fiaimról felraktam pár képet vágás alá az útmutatásaidat követve. köszi-köszi-köszi! Van még pár dolog amit nem értek, az angol miatt, de az mindegy.
Jut eszembe, lenne egy kérdésem, mivel Te olyan szépen fordítasz angolról. Elhatároztam, hogy folytatom angol tanulmányaimat. Én az iskolában 2 év oroszt, majd két évet angolul tanultam, mivel pont akkor volt a váltás. Elhatározásomat közlés követte a családom felé, akik annyira elkeserítettek, hogy fontolóra vettem, hogy bele se kezdjek. Azt mondják, csak úgy lehet megtanulni angolul, ha angol nyelvterületen tanulok, vagy az itthon tanultakat kint gyakorlom be x hónap alatt. Úgy vélem valamilyen szinten igazuk lehet, főleg a kiejtéssel kapcsolatban, de a többivel?! Mi a véleményed?
Többiek, fordítok, mi a véleményetek?
Engem azért érdekelne, mennyire megalapozott a családod véleménye. Beszélnek angolul? Netalán foglalkozásszerűen foglalkoznak az angol nyelvvel?
Mert ha nem, akkor ne fogadd el a véleményüket. Szerintem, ez úgy, ahogy van hülyeség.
Aláírom, hogy régen, kb. a nyolcvanas évekkel bezárólag, még szükség lehetett anyanyelvi környezetben tanulmányozni a kiejtést, hiszen nem álltak rendelkezésre anyanyelvi anyagok. De manapság, amikor egy 500 Ft-os DVD-n is nézheted angol hanggal a filmet, amikor a tévén egy csomó angol nyelvű csatorna közül válogathatsz, már nem látom igazán értelmét. Az anyanyelvi környezetnek azoknál a nyelvtanulóknál lehet szerepe, akik ha nincsenek rákényszerítve, nem hajlandóak tanulni (mert ugyebár, akkor muszáj).

Másrészről, fel kell tenned magadnak a kérdést: Mire szeretnéd a megszerzett nyelvtudást használni?

Amennyiben egy nemzetközi cég kereskedelmi igazgatója, tolmács, nagykövet, stb. szeretnél lenni, el lehet gondolkodni egy egy-két hónapos külföldi tanfolyamon. Egyébként tök fölösleges.

Nyelvvizsgát szeretnél, hogy kiszélesítse az elhelyezkedési lehetőségeidet, vagy jól mutasson az önéletrajzodban? Elég egy normális nyelviskola, és némi szorgalom.

Csak olvasott szövegek, és tévéműsorok megértéséhez lenne rá szükséged? Még tanfolyamra sem kell költened, csak venni egy Dohár Péter-féle Kis angol nyelvtant, elejétől a végétől megtanulni, angol szöveggel angolul nézni a dvd-ket, és rengeteg, téged érdeklő dolgot olvasni (eleinte szótárral). Ez utóbbi szintre kb. három hónap alatt el lehet jutni, ha komolyan foglalkozol a dologgal.

A családodnak meg nyugodtan kösd hátra a sarkát, ha le akarnak beszélni a tanulásról.
Tothem, abszolút megértem a felháborodásodat, és én csodálom is, hogy eddig volt türelmed embereket útba irányítani. Bevallom, én a helyedben nem is biztos, hogy ilyen lelkiismeretesen foglalkoztam volna az emberkékkel.

Sasha, az angoltanulásról: szerintem sosem késő elkezdeni, és ne hagyd magad lebeszélni róla! Nem tudom, az mennyire nyugtat meg, én annak idején úgy csináltam meg a középfokú (még Rigó utcai) nyelvvizsgát, hogy soha előtte nem voltam angol nyelvterületen, sőt még csak anyanyelvi tanárom sem volt. És abszolút szvsz, de a kiejtés hallás függő, és nem attól függ, hogy ki mennyit élt az adott nyelvterületen. Vannak olyan '56-os magyarok Amerikában, akik máig nem bírnak egy mondatot helyes hangsúlyozással elmondani.
Köszönöm szépen a válaszokat!

Tothem!
"Sajnos" van tapasztalat. Sógornőm olaszul beszél és élt is kint 8 évet. Másik családtag meg usaban tökéletesítette szintén több évi kint tartózkodás által.
Igen, tökéletesen igazad van. Van annyi angol nyelvű csatorna, hogy sose fogy el. Köszönöm:)
Az ajánlott nyelvtant meg beszerzem:)
Ajánlok még egy nyelvtankönyvet. A több köbméternyi angolkönyvből ez a világbajnok. Viszont, muszáj a Dohárral - ami az ezüstérmes - kezdened, mert ez egynyelvű, tehát már kell tudni hozzá néhány szót. Raymond Murphy: English Grammar in Use; Cambridge, és ennek a szókincsbővítő kiadványa: Stuart Redman: English Vocabulary in Use; Cambridge.

Az olasz nyelv nem nagyon hasonlítható össze az angollal, mert elég egzakt kiejtési szabályokkal rendelkezik. Az amerikai... Nézd egy kicsit a BBC-t, és észre fogod venni, hogy sokszor angolul beszélő emberek mondandóját is feliratozzák. Elég gyakran az amerikaiakét is. Elsősorban azokét, akik nem a sokadik generációs, angolszász lakossághoz tartoznak.
Szóval ne törj le, mert sokkal többet számít a szorgalom és a gyakorlás, mint a nyelvi környezet, mert lehet, hogy az az anyanyelvi környezet olyan, hogy a végén téged is feliratozni kell majd. :)
Szia Drága!

Csak a sokat ismételt "Nyugalom!" lehet a reakció erre, meg egy rövid mese:

volt egy emberke, egy boltban dolgozgatott, amelynek hatalmas üvegajtajára körülbelül húsz! centis betűkkel van kiírva, merre nyílik a szerencsétlen. Mégis, sok-sok-sok vevő csak akkor vette a fáradságot, hogy ezeket elolvassa, mikor a homloka már púpos lett, az ajtóval való közeli találkozás okán. Aztán két nap múlva az emberke megkérte a főnökét, had menjen vissza a másik boltba, ahol "normál" ajtó van...
:D Ez tök jó!

:)

Üdv! Idegességre a legjobb egy forró fürdő... vagy valami nagyon vérengzős számítógépes játék :D

Az útmutatóid nekem is sokat segítettekm hiszeb roppant béna voltam... és vagyok... szóval, én mindenképpen köszönettel tartozom értük. Nagyon hasznosak :)
Nyugi,nagyon sok "nehéz" emberke van,és nem éri meg ezen felidegesítened magadat!Én mostanában kaptam rá az egyik fanfiction oldal fórumára,ahol az adminok a bakikat emelik ki,és hihetetlen,hogy mik vannak.Halálra lehet magad nevetni rajta!Rémisztő,hogy az emberek mintha már nem is a magyar nyelvet beszélnék,a helyesírást már ne is említsük (néha kibújik belőlem a pedagógus)!Úgyhogy mit akar az ember az angollal,ha sokan még az anyanyelvüket sem értik!A tájékoztatóid szuperek,én is neked köszönhetem,hogy idáig eljutottam!
Szia! :) mikor lesz a nyelvvizsgád? Vagy már volt is? Hogy sikerült? (mikor lesz újra friss?)
Március hetedikén lesz a nyelvvizsgám. És remélem, hogy sikerül.
A tanulás miatt egyáltalán nincs időm fordítani, de a vizsga után majd teljes erővel belevetem magam.
Szóval, csak sokára lesz új fordítás. Sorry.