?

Log in

No account? Create an account
ci-ca

Útmutató 2. - Post an entry, azaz Írj egy bejegyzést!

Az ígéret szép szó. És mivel a kórházban marhára ráértem éjszaka, megszületett a LiveJournal használatát megkönnyítő, illusztrált útmutató második része, melynek témája: Hogyan írjunk naplóbejegyzést?

Az a helyzet, hogy szívesen fogadok konkrét kérdéseket, mert ha tudom, hogy mi az, ami a leggyakrabban gondot okoz, akkor annak megfelelően tudom elkészíteni ezeket, az LJ lelkivilágának megértését segítő ábrákat.

Az Útmutató első része a barátkozás folyamatát ismertette, és az üdvözlő naplóbejegyzésben olvasható.

 

Tehát, csapjunk bele.

Az első ábrán a napló részlete látható, kicsit kipreparálva néhány magyarázattal. Innen a bejegyzés írásának elkezdéséhez a bal felső sarokban lévő, "Post" szócska a lényeges. A többire igazából már csak a bejegyzés elkészítése után lehet szükség. (A képekre kattintva az ábrák nagyobb méretben láthatóak.)

1. ábra

A következő kép a "user info" oldalt, más néven "profile"-t mutatja, amely magyarul a "Felhasználó adatai" elnevezést kapta. Itt néhány, a bejegyzés készítéséhez használható opcióhoz írtam rövid magyarázatot.

2. ábra

A sok üres rizsa után, végre eljutottunk a lényeghez. Ez az a lap, ahová a "Post" ill. a "Post an entry" feliratok alatt rejlő linkek elvisznek minket. Ez az ábra a "Rich text" szerkesztőablakot mutatja. Ez tulajdonképpen egy lebutított szövegszerkesztő, amelynek segítségével a naplóbejegyzés a szövegmezőbe közvetlenül begépelhető, vagy más szövegszerkesztőből bemásolható. Az ábrán odaírtam azon gombok jelentését, amelyek némi eltérést jelentenek a normál szövegszerkesztőtől.

3. ábra

A negyedik ábra a bejegyzéshez rendelt ikon kiválasztását mutatja. Ez nem boszorkányság, nem is azért emeltem ki, hanem mert ez csak akkor működik, ha az oldalhoz választott téma (Theme) támogatja, ill. a téma beállításainál (Customize Theme)úgy állítottad be. Szóval ne lepődj meg, ha itt kiválasztasz egy helyeske képet, de az mégsem jelenik meg a naplóban a bejegyzés mellett. Egyébként, ha itt nem választasz semmit, akkor a default-ként beállított userpic fog megjelenni a bejegyzés mellett.

4. ábra

Az ötödik képen még mindig a rich text ablak látható. Sok-sok hasznos hozzáfűzéssel. Talán csak a fontokról szóló rész kíván némi magyarázatot.
Az, hogy az oldalon a feliratok - amelyek nem ábraként vannak beszúrva - milyen betűtípussal jelennek meg, az az olvasó gépén az operációs rendszerrel feltelepített fontoktól függ. Tehát, én hiába írok a bejegyzéseimhez csodás, flancos címet, ha az olvasónak nincs az adott font telepítve a gépére, akkor a számítógépén beállított default betűtípussal fogja látni a feliratot. Ha különleges betűkkel akarsz írni valamit, akkor a szöveget ábraként kell beszúrnod, és akkor mindenki abban a formában láthatja majd. (Nézd meg pl. a Noktürn címsorát.)

5. ábra

Tehát, ott tartottunk, hogy a rich text szerkesztő szövegmezőjébe valamilyen módszerrel odakerült a kívánt szöveg. De!
Amint azt a naplómban is láttátok, rögtön a napló főoldalán nem látható az egész bejegyzés. Van pár sor bevezető, aztán egy link "Read more..." felirattal, és a bejegyzés további része a linkre kattintva válik láthatóvá. Ezt a megoldást nevezik vágásnak (cut). A rich textben a vágásnak külön gombja van. Erre klikkelve egy párbeszédablakban meg lehet adni, milyen szöveget kívánsz, hogy a link fölött megjelenjen. A szövegmezőben a vágás mögé rejtett részek világoskék háttérrel jelennek meg. A vágást kétféleképpen lehet beilleszteni. Az egyik, hogy a már beírt szövegben kijelölöd a kívánt részt, és után a vágás gombra klikkelsz. A másik, hogy beírás közben, ahová a vágást akarod, ott nyomod meg a vágás gombját, és a megjelenő kék sávba írod a további részeket.

(A vágásról részletesebben a 7. Útmutatóban olvashatsz.)

6. ábra

A bejegyzés megírása a rich texttel nagyon egyszerű, de igazából elég fapados. És sokszor igencsak sok bosszúság forrása, mert hiába gyönyörű az így megszerkesztett szöveg, a naplóban a végeredmény valahogy nem az igazi. Ennek az oka, hogy különféle, a felhasználó számára nem látható, háttérben dolgozó folyamatok miatt, a szöveg rich textből html-be való átkódolása nem mindig sikerül tökéletesen.
Elhiszem, hogy a html forráskódokkal telenyomott szöveg első pillantásra ijesztőnek tűnik, de igazából csak kissé szemidegsorvasztó, semmi bonyolult nincs benne. Legalábbis nem ezen a szinten.
És különben is, miért elégedjünk meg tutajjal, amikor jachtunk is lehet?
Na már most, ha a szerkesztőablak jobb felső sarkában lévő "HTML" feliratú fülre kattintunk, akkor: amennyiben még nem írtunk semmit, üres szürke szövegmező jelenik meg, amelybe html-kódokkal tarkított szöveg beírására adódik lehetőségünk; viszont ha a rich textes szövegmezőben már szerepelt valami, akkor annak forráskódolt változatát láthatjuk. A hatos ábra hátterében a szövegmezőbe bemásolt szöveg a következő ábrán látható módon fest az átváltás után.

7. ábra

A szöveg html-ben történő beírásának két sarkalatos pontja van:
1. Ügyelni kell, hogy mindig egész parancsokat írjunk, ami azt jelenti, hogy ne maradjon le sem a nyitó, sem a záró kacsacsőr (<;>), és maga a parancs is valid, azaz érvényes legyen. Ha ez valami miatt mégsem sikerülne, semmi komoly gond nem történik, mert az LJ-n van beépített html ellenőrző, és ha valami nem stimmel, akkor amikor a bejegyzést végül elmented, kiír valami olyasmit, hogy "Error: Irreperable invalid...", kiírja, hogy mi volt a hiba, hogy neked kell saját kezűleg helyreállítanod, és onnantól html-ben jelenik meg a szöveg (lásd a 12. ábrán). Javítani az "Edit entry"-re kattintva lehet, amelyet az első ábrán jeleztem. Bizonyos témáknál a bejegyzés utólagos szerkesztése a ceruzát ábrázoló gombra kattintással is lehetséges.
2. Gondoskodni kell róla, hogy minden parancs le legyen zárva. A html parancsok mindegyike két részből áll: a nyitóparancsból, és a záróparancsból. Pl: <p> és </p> . Az első a bekezdés nyitóparancsa, a másik a záróparancs, amit az adott bekezdés végére kell írni.
A sortörés parancs (<br />) az egyedüli, amelynek nincs lezáró párja. A parancsokat azért kell lezárni, mert ha valahol egy lezáratlanul marad, az a szöveg további részében bekavarhat.
Célszerű a gyakran használt fordulatokat egy jegyzettömb fájlban elmentve tárolni, és onnan ctrl+c, ctrl+v megoldással alkalmasint hasznosítani. Akkor nem kell megjegyezni, és állandóan begépelgetni a ménkű hosszú kódokat. Azért ajánlom a jegyzettömböt, mert az nem javítgatja ki az idézőjeleket, és nem formázza meg még véletlenül sem a hosszú parancsokat. A html-ben csak a közönséges idézőjel jó, és ha a parancsban pl. a szövegszerkesztő által beszúrt szóközök és sortörések keletkeznek, akkor ezek megint csak felboríthatják az egészet. A legalapvetőbb kódokból egy kis gyűjteményt, amely szabadon copyzható, az útmutató végén közzé teszek, de most haladjunk tovább.

Az előzőekben már szó esett, hogy van rá lehetőség, hogy képeket illesszünk a bejegyzésbe. Erre van gomb a rich textben is, azzal elég értelemszerű a dolog, viszont én ezt jobban szeretem html-ben csinálni (mert én középre akarom a képet, és akarok alá csinos képaláírást is!). Előre gyártottam hozzá a html parancsot, úgyhogy így már nagyon egyszerű a dolog. Egyre kell figyelni, hogy a beillesztett kép - valamilyen oknál fogva - mindig a szöveg legvégére kerül, de kijelölés után simán a helyére lehet vontatni. Ha valaki kéri, a formázáshoz szükséges html-kód benne lesz a gyűjteményben. Természetesen, ehhez is készítettem egy csinos ábrát.

8. ábra

A bejegyzésbe nem csak képeket, hanem linkeket is be lehet illeszteni. Pl. az írások folytatásához vezető linket. Ennek a rich text-ben szintén saját gombja van, mint ahogy az a harmadik ábrán látható, viszont itt is előfordulhatnak kisebb-nagyobb bakik az átkódolásnál, úgyhogy a linkeket is legjobb html-ben beírni. A link beszúrásához való kódot szintén kimásolhatjátok a gyűjteményből.

Szükség lehet még arra is, hogy egy másik LJ-felhasználóra hivatkozz. Ennek a rich textben megint csak saját gombja van. Beírod a felhasználó nevét, úgy ahogy itt az LJ-n szerepel (ügyelj az alávonásokra!), utána kijelölöd, és klikk a megfelelő gombra. Ha így csinálod, a név után két szóközt üss, mert hajlamos egybemosni az utána álló szóval.
A felhasználóra való hivatkozás is kicsit biztonságosabb html-ben. Elég hosszú kódja van, de copyzva, a szükséges helyekre a megfelelő adatokat behelyettesítve, nem nagy szám.

És most, hogy idáig eljutottunk, lépjünk vissza egy kicsit az ötös ábrához. Ott, az ábra alján látható pár gomb, ami még érdemel némi magyarázatot.
Az "Adult Content" opciónál legördülő menüből lehet kiválasztani, hogy az LJ milyen figyelmeztetést írjon ki a bejegyzés megnyitásánál. "Adult Concepts" választása esetén 14 éves korhatárt, "Explicit Adult Content" esetén 18-as korhatárt rendel a bejegyzéshez. A "Journal Default"-nál az a figyelmeztetés jelenik meg, amit a naplód beállításainál bejelöltél.
A "Show this entry to:" opciónál szintén legördülő menüből választható ki, hogy kik láthatják majd a bejegyzést. Itt a következő lehetőségek vannak: "Everyone (Public)", amikor a bejegyzést mindenki láthatja, aki erre jár.
"Csak barátok", ez elég egyértelmű, de akinek angolul van "Just Friends".
"Just Me (Private)", ha ezt jelölöd, a bejegyzést csak te láthatod. Így félbe is hagyhatsz bejegyzéseket, amelyeket később kívánsz folytatni, mégpedig úgy, hogy elmented ("Post to akárki"), aztán később az "Edit entry"-vel megnyitod, és folytatod, ahol abbahagytad.
"Speciális...", ha erre kattintasz, akkor a tudod beállítani, hogy a bejegyzést csak a barátaidból képzett bizonyos csoportok láthassák. Mint nálam pl. a Belső Kör.

Ha ez is megvan, klikk a "Post to gipszjakab" gombra. Ha már a "Naplóbejegyzések szerkesztése" lapon vagy, itt két gomb van egymás mellett. A "Bejegyzés mentése" (Save entry), és a "Bejegyzés törlése" (Delete entry).

A bejegyzés postázása, ill. mentése után, kicsit más oldal jelenik meg a "Post an entry", és a "Naplóbejegyzések szerkesztése" oldal után. A postázás utánin nincs mit magyarázni, mert a lényeges feliratok magyarul vannak.

9. ábra

10. ábra


Előfordulhat, hogy a postázás után visszakapod a szerkesztőoldalt, egy rózsaszín sávban megjelenő hibaüzenettel.

11. ábra

Ez azt jelenti, hogy túl nagyra sikerült a bejegyzés. Ne ess pánikba! Az eljárás a következő: Nyiss egy másik böngészőablakot, és abban nyisd meg megint az LJ-det, és egy új bejegyzésnek a "Post an entry" lapot. A fejlécet állítsd be. Aztán a túl hosszú bejegyzés végéről jelöld ki a fölösleget (kb. ötezer karakter fér fel egy bejegyzésbe, de ebbe a formázási jelek is beleszámítanak), és ctrl+x -szel nyisszantsd le. (Ügyelj, hogy az ottmaradó rész értelmes maradjon, szerkesztési szempontból is.) Menj át az új, üres szerkesztőablakhoz, és ctrl+c -vel, vagy copyval másold be a kivágott szöveget. A továbbiakban ugyanaz az eljárás, mint a rendes postázásnál. A régi bejegyzést újra el kell menteni, az újat pedig simán postázni kell.

Az előzőekben már szóltam arról a hibáról, amikor a html-kódokkal nem stimmel valami. Az ekkor megjelenő tünetet mutatja a következő ábra.

12. ábraHát, dióhéjban ennyi lenne. Kókuszdióhéjban.
Mint az elején már írtam, szívesen fogadok kérdéseket.
Rajta, máris neki lehet állni a szebbnél szebb naplóbejegyzések készítésének.
Nem kell megijedni, elrontani csak baltával lehet. Ha valami nem stimmel, legfeljebb kitörlöd, és elölről kezded. Egy idő után megy majd, mint a karikacsapás, de mint mindenhez, ehhez is kell egy kis gyakorlás. Csináljatok egy-két próbabejegyzést.

A leggyakrabban használt HTML-kódok

Sortörés: <br />

Link beszúrása: <a href="link">szöveg</a>

Vágás helye, felirata, és vége: <lj-cut text="Read more...">a vágás utáni szöveg</lj-cut>


A bekezdés formázása:
bekezdés eleje és vége: <p>szöveg</p>
bekezdés igazítása balra: <p align="left">szöveg</p>
bekezdés igazítása középre: <p align="center">szöveg</p>
sorkizárt bekezdés: <p align="justify">szöveg</p>

Karakterek formázása:
dőlt: <i>szöveg</i>
vastag: <b>szöveg</b>
aláhúzott: <u>szöveg</u>
áthúzott: <strike>szöveg</strike>
betűméret: <font size="5">szöveg</font>
betűszín: <font color="#ff00ff">szöveg</font>
betűkészlet neve: <font face="Monotype corsiva">szöveg</font>

LJ-felhasználó beszúrása: <div class="ljuser"><a href="http://név.livejournal.com/profile"><img width="17" height="17" src="http://www.livejournal.com/img/userinfo.gif" alt="[info]" style="border: 0pt none ; vertical-align: bottom;" /></a><a href="http://név.livejournal.com/"><b>név</b></a></div>

Kép és képaláírás beszúrása: <p align="center">az "insert image" által beszúrt szöveg a kép linkjével és méretével</p><p align="center" style="margin-bottom 0.2cm; "><b><font face="Times New Roman, serif"><font size="2">szöveg</font></font></b></p>

Előző fejezet linkjének beszúrása: <a href="http://név.livejournal.com/00000.html">Előző fejezet</a>
A 00000 helyére a bejegyzés számát kell beírni.

Következő fejezet linkjének beszúrása: <a href="http://név.livejournal.com/00000.html">Folytatás...</a>
A 00000 helyére a következő fejezet bejegyzésének számát kell majd beírni, amikor a bejegyzés felkerül.

Példaszöveg:

Tehát: ez a szöveg, az alábbiak szerint fog kinézni html-kódban. Ha valamit dőlt betűvel akarunk, azt külön jelölni kell, és ügyelni kell, hogy minden formázást kezdeményező jelnek legyen lezáró párja.

Ha valamit középre akarunk, akkor a bekezdés paramétereinél kell megadni. És így tovább. Ha a bekezdés alatt szeretnénk kihagyni egy kis helyet, akkor meg kell adni az alsó margó méretét.

Ha a fenti szöveget szeretnéd előállítani html-kódok segítségével, ezt kell írnod a szerkesztőablakba:

<p align="justify" style="MARGIN-BOTTOM: 0.2cm"><font face="Times New Roman, serif"><font size="3">Tehát: ez a <b>szöveg</b>, az alábbiak szerint fog kinézni <b>html-kódban</b>. Ha valamit <i>dőlt betűvel akarunk</i>, azt külön jelölni kell, és ügyelni kell, hogy <u>minden formázást kezdeményező jelnek legyen lezáró párja</u>.</font></font></p>

 

<p align="center" style="MARGIN-BOTTOM: 0.2cm"><font face="Times New Roman, serif"><font size="3">Ha valamit középre akarunk, akkor a bekezdés paramétereinél kell megadni.

És így tovább.

Ha a bekezdés alatt szeretnénk kihagyni egy kis helyet,

akkor meg kell adni az alsó margó méretét.</font></font></p>

 

Comments

Nekem lenne egy konkrét kérdésem, amire még nem jöttem rá.
Az LJ-cut gombbal el tudom rejteni a kívánt szöveget. Eddig rendben is van. Csak arra nem jöttem rá, hogyan tudom megoldani, hogy ha pl. egy fejezet előtte és utána következő fejezetét is linkelni akarom. Mindig belezavarodom, és utána hagyom a fenébe az egészet. Nem tudom értelmes voltam e. Arra gondoltam, hogy amikor postolok egy fic 2. fejezetét, hogy tudom linkelni az első fejezetét és pl. a "tovább" gombra lépve a 3. fejezetét. :S
Nem lett jó, mert a hiperhivatkozásokat lefordította. Mindjárt küldök privátüzit.
Köszi, megkaptam. Kis is próbálom, mihelyt odajutok.
Pusz
Szívesen, majd kiegészítem ezekkel is a html-listát.
Köszi, hogy vetted a fáradságot és megkönnyíted sokunk életét. Visszajövök szabiról és lelkesen igénybe is veszem:-))
Ez fantasztikus! Hihetetlen munka lehetett. Mivel nekem privátban nagyon sokat segítettél már, sőt html kódjaid gyűjteményét is megkaptam, így én jelenleg nem látok benne semmit, amit kihagytál volna. Minden elismerésem.
Azért kérdeznék valamit, bár nem ehhez a témakörhöz tartozik. Hogyan hozod létre az oldalad bal oldalán található linkeket, amik konkrétan az egyes történetekhez vezetnek?
Köszi
Ha a user info oldalon a baloldali opciók közül a "Customize Theme"-et választod, a megjelenő lap bal oldalán, (nálam) egy világoskék téglalapban a három választható opció közül az egyik a "Links List". Ha arra klikkelsz, akkor tudod a megjelenő maszkba beírni a kívánt linkeket. Ha kész, alul van egy "Save Changes" gomb, el kell menteni a változásokat.
Ó, de béna vagyok! Azt az oldalt kb. 10x megnéztem, de nem láttam a szememtől. (Bár egyenlőre nincs mit beleraknom, azért jó tudni) Köszönöm :)
Köszönöm! Nem gondoltam volna, hogy ennyire részletes lesz a leírásod:) De most már legalább kezd derengeni, hogy milyen lehetőségek rejlenek az LJ-ban.
Tothem!

Mióta van livejournalom, próbálok rájönni a "vágás" rejtélyre, amely mindeddíg megfejthetetlen volt a számomra. Most egy csomó minden megvilágosodott a fejemben.(Szinte hallom a barátom mondatát: Végre!!)
Szóval, csak azt akartam írni, hog Köszönöm! Örök hála neked érte. (Nem semmi munka volt ezt elkészíteni!)
Örülök, hogy hasznát vetted. Ezeket az útmutatókat nyugodtan reklámozhatjátok, hátha még valaki életét megkönnyíti. Asszem a következőt a link-lista készítéséről fogom csinálni, mert még azt is sokan kérdezték.
Szia. Tudnál nekem segíteni, egyszerüen nem boldogulok a cut-tal. valahogy nem megy ez nekem. előre is köszi
Szerintem, válts át HTML-re, és ott szúrd be a vágás elejéhez a kódot, és a szöveg végére a kódot.

Arra vigyázz, hogy ezt akkor érdemes megcsinálni, ha a bejegyzés már teljesen kész, mert ha oda-vissza váltasz a rich text és html szerkesztőablak között, a vágás általában elmászik.

Ha még mindig nem megy, akkor kitalálunk valamit. Carinának a múltkor azért nem ment, mert az LJ vacakolt.
valamit ügyeskedtem, köszi
Szia!
Én is postoltam, hála neked, és megy is, csak egy problémám lenne: Mikor rákattintok a Read More-ra, akkor nem az én kiválasztott sémámban jelenik meg a szövegem, hanem egyszerű fehér alapon. Miért? Ez ellen lehet valami tenni?
Az alapbeállítás szerint, a vágás mögötti részek azzal a fehér-világoskék háttérrel jelennek meg. Mindjárt megnézem, hol kell átállítani.
Megtaláltam.
Szóval, a "User info" oldalon klikk a "Customize Style" feliratra. Aztán tekerd lejjebb az oldalt, és a Presentation-nál találsz egy "Basic options" részt. Ott menj a "Disable customized comment pages for your journal" menüponthoz, és válaszd a "No"-t.
A "no"n volt, átraktam Yes-re, majd vissza, de ugyanaz a fehérség mind a kettőnél. Nem értem, mi lehet... :(
Sajnos, nem minden style támogat minden beállítási lehetőséget. Ez, amit én választottam, támogatja ezt a beállítást, de pl. az előző nekem is csak a szimpla hátteret biztosította a kommentes oldalhoz.
Hát,akkor lehet, hogy újat kéne választanom... -.-'
Azért köszi, hogy ennyit fáradtál!^^ pussz
Én ezt nem értem... Azóta megpróbáltam már több style-t is, olyat, amiről tudom, hogy másnak jó. Nekem az sem jött be... Miért? Csak velem cseszekszik? Létezik ilyen? :( o.O'
Nézted, hogy amikor elmented a változást megfrissíti-e az oldalt? Mert lehet, hogy az LJ szarakodik valamiért.
Még egy dolog lehet. Nekem pl. van a firefoxhoz egy segédprogramom, ami letiltja a parancsfájlokat az oldalakon, ha nem kapcsolom ki, akkor az ilyen változtatásokat nem tudom elvégezni.

Siker

Szia tothem!

Napok óta foglalkoztat, hogy a kedvenc íróim vajon hogyan oldják meg, hogy a nyomtatásban durván 10-15 oldalnyi fordításuk egy szép, tiszta fehér háttérrel jelenik meg.

A postodat, illetve a hozzászólásokat olvasva megleltem a megoldást.

Köszönöm! :-)

Re: Siker

Nagyon szívesen! Örülök, hogy segíthettem.