?

Log in

No account? Create an account
japánbirs

Csak ámulok!

Hazajöttünk a kórházból.
Mikor végre - némi véráldozat árán - sikerült életre keltenem az internetkapcsolatomat, tátva maradt a szám, ahogy szabályosan dőltek lefelé az emilek a Livejournalról. Összesen negyvenkettő.
És az a rengeteg jókívánság! Annyira, de annyira jól esett, hogy azt szavakkal ki sem tudom fejezni.

Többen is érdeklődtetek, hogy mi baja az apróléknak, így gondoltam, pár szóban vázolom számotokra a helyzetet, és megtoldom egy rövidke kórházi élménybeszámolóval.

Nos.
A gyerkőc csecsemőkora óta refluxos. A betegség másik közismert neve GOR, amely betűszó, és a betegség teljes nevének (gastro-oesophagealis reflux) rövidítéséből adódik. A lényeg, hogy a gyomorszáj záróizomzatának elégtelensége folytán a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Kezelés nélkül az állapot súlyos nyelőcsőgyulladáshoz, később szövetpusztuláshoz, majd végkifejletként nyelőcsőrákhoz vezethet. A betegség gyógyszerekkel jól karbantartható. Többféle terápiás megoldás létezik:
1. A nyelőcső falát bevonó, védő, sűrű szuszpenziós oldatok használata, amelyek megakadályozzák, hogy a gyomorsav a nyelőcsövet kimarja.
2. Esetenként alkalmazható gyomorsav megkötő szerek alkalmazása, amelyek közömbösítik a gyomorsavat, így a visszaáramló folyadék nem marja fel a nyelőcsövet.
3. A záróizmot és a gyomor izomzatát stimuláló gyógyszerek adása, amelyek erősítik a renyhe záróizmot, illetve felgyorsítják a gyomor természetes irányba való ürülését, így csökkentve a visszaáramlás veszélyét.
4. A gyomorsav termelő sejtek működését gátló szerek adása, amelyekkel drasztikusan csökken a gyomorban lévő folyadék savassága (továbbá a mennyisége is), így a visszaáramló gyomortartalom nem károsítja a nyelőcsövet.
5. Műtéti beavatkozás, amely során a gyomorból izomgyűrűt húznak fel a nyelőcső köré, továbbá a gyomor felső boltozatát a rekeszizomhoz rögzítik, mert így - ez főleg teli gyomor esetén lényeges - csökken a záróizomra eső nyomás.
(Biztos van még több is, de én ezekről tudok, nem vagyok orvos.) Sokszor a kezelés ezek kombinációjából áll. Kisfiam esetében az egyest, a hármast és a négyest már próbáltuk. Kombinálva is. Jelenleg a négyes pont szerint gyógykezelik.

A mostani kórházi tartózkodás célja a ph-mérés nevű diagnosztikai eljárás volt, amelyet kontrollvizsgálatként végeztek. A vizsgálat során az orron keresztül szondát vezetnek a nyelőcsőbe (van, hogy kettőt, mert egyet a gyomorba is), amely egy készülék segítségével, 24 órán keresztül rögzíti a savasság értékét a mérés helyén. Ezzel megállapítható a visszaáramlás ténye, gyakorisága, az egyes periódusok hossza, súlyossága. A mért adatok alapján pontosabb diagnózis állítható fel, és kiválasztható a beteg állapotának leginkább megfelelő terápiás eljárás.
Nagy vonalakban ennyi.

A kórház...

Az mindig határtalan élmény. A kölök a nyúzást elég jól bírta. Csak az egész procedúra végén, a ragtapasz eltávolításánál szakadt csak el a cérna, de akkor sem sírt, csak közölte, hogy majd ő leszedi magának. A gyerek tűréshatárának növeléséhez jócskán hozzájárult, hogy a kórteremben volt tévé, dvd, továbbá számítógép - kellő mennyiségű játékprogrammal.

Nekem viszont eltűnt a bokám! (Most épp felpolcolt lábbal ülök, hátha visszajön.) Ezért egyértelműen a kórházi ülőkét terheli a felelősség, amelyen a fentebb említett 24 órát (+ az elkerülhetetlen várakozási időket, összességében további 7 órát) töltöttem, beleértve az éjszakát is. (Hiába no, lejárt a garancia.) Az átvirrasztott éjszaka azonban kitűnő hatással volt a Prodigal haladására. Gyakorlatilag az egynegyedét sikerült bevernem a gépbe az éjjel, miközben több ízben kibogoztam Matyit a ph-mérő drótjaiból. Mikor végre szabadon engedtek, hazafelé tettünk egy kis kitérőt a hősies magatartásért jóelőre beígért Lego exo-force készlet beszerzése végett. (Hikaru, ha ez mond valamit. Bevallom, nekem nem sokat, de nektek hátha.)

Nagyjából ennyi történet velünk, amíg ti a sok-sok, kedves bátorítást írtátok.

Asszem, még válaszolok néhány kérdésre, aztán megyek és lefaragok egy kicsit a felhalmozódott alváshiányomból.

Pá, és jó éjszakát!

És nagyon köszönöm a sok hozzászólást, és hogy szorítottatok értünk.

Comments

Ilyen profin leirni a betegseg lenyeget, hogy mi, atlagos emberek is megertsuk...gondolom nem eloszor es nem is utoljara meselted el, ezert vagy ilyen profi ebben...Nem irigyellek meg mindig benneteket, es bar nekunk is van gondunk, es mi is vizsgalatra keszulodunk, az is eltart 1 napon keresztul igaz nem maga a vizsgalat tart ennyi ideig, hanem az ut Bp-re meg vissza. Maga a vizsgalat meg varakozassal egyutt is alt. 4-5 ora alatt letudjuk. Nagyon hosiesen birtatok a vizsgalatot, es azert mondom, hogy birtatok, mert a fiad elott le a kalappal ha ezt kibirja, de gondolom neked sem setagalopp ezert elotted is meghajolok ( remelem latod:) ). Egyszoval ugyik vagytok, jobbulast nektek...egyebkent ezt csak 'karban' lehet tartani, vagy teljesen meg lehet tole szabadulni is? pusz.
A műtéttel meg lehet tőle szabadulni, de mivel a beavatkozás plasztikai jellegű, ezért növésben lévő gyerekeknél nem érdemes elvégezni, mert ahogy a gyerek nő, kiújulhat.
Inkább csak karbantartani lehet.
Hát nem egy egyszerű vizsgálat, csoda hogy egy kisgyerek ennyire jól viselje. A kisfiad amiért ilyen ügyes volt tényleg megértemelte azt a Legot. Jobbulást kívánok.
Jobbulást a picúrnak, és tényleg jó gyerkőc lehet, ha elviselte a vizsgálatokat.

Neked, tothem, pedig jó alvást!
Szija!

Huh, szegény gyerkőc... Tudom sajnálni, m ismerem ezt a betegséget, nekem is van, bár kezdeti stádiumban (inkább csak olykor-olykor rendetlenkedik a gyomorszájam), és csak ritkán jelentkezik (a háziorvosom szerint évszakos betegség, tavasszal és ősszel gyakori). Gyógyszert használok, bár mióta egyszer pár hónapig tartósan rosszul voltam, aztán semmi, mintha elvágták volna, és azóta nem is igazán volt.

Kitartást, és persze jobbulást a kisfiadnak!! :)
ceegény ,( jobbulást neki ,) a nagyobbik volt köpködős egészen másfél éves koráig ... de kinőtte ,) volt, hogy két méternyire a tévé kapta az adagot ,)

hátha kinövi még... *reménykedikésdrukkol*

nekem "szerencsém" van... szinte alig van gyomorsavam ,) sosem volt gyomorégésem, nem tudom mi az... egyedül a terhességek végén, mielőtt behelyezkedett volna lefelére a baba, akkor volt valamiféle fura érzésem, amire az okosok azt mondták ez az... persze ez sem jó... a kajákat nem tudom teljes mértékben megemészteni és ez az emésztetlen szemét bennem ragad... a szövetek tárolják, meg zsír lecc ,)) így évente tisztító-salaktalanító kúrát kell csinálnom kb egy hónapig ,)) és olyankor majdnem tápszer minőségű kajákat enni ,)) brr ,)) mit nem adnék egy jóó kis pizzáért ,))

dede még egyszer ,) talán kinövi ,))

jut eszembe... helico baktériumra is vizsgálták? az volt a nagynak és kikezelték simán...
Vizsgálták azt is. Negatív. Mint ahogy az összes táplálék intolerancia is.
basszusbasszus ,(( szegény... sajnálom... komolyan...

ésés lentebb olvastam a mamaágy... itt jár! mindenkinek ,) még a legutolsó c.asszonynak is megjár sőt joga van a gyereke mellett lenni... itt már volt botrány belőle igaz jó régen ,)) a kház elvesztette a pert, mert nem engedték h az anyuka a gyereke mellett legyen...
A gyerek mellett itt is napi 24 órában itt lehet lenni, csak ágy nincs. Mondjuk, képzeld el a max. 8 m2-es szobát, négy normál ággyal, négy nachtkasztlival, mosdó, egy számítógépasztal székkel, és négy anya négy hokedlin. Pöttyet zsúfolt. És gyakorlatilag állandóan telt ház van. Itt nem csak pesti gyerekek vannak, hanem az egész országból. Volt amikor nyolcágyas kórteremben voltunk, és csak mi voltunk idevalósiak.
igenigen... belegondoltam... minden bizonnyal specko klinika... ez itten csak szipla kórház, a komplikáltabb eseteket innen is továbbküldik ,)

pl unokanővérem pécsett kempingezik a nőgyklinikán 30hét körüli hetes terhesen, plusz ugyanakkora mióma mint a baba... innen az orvosa oda transzferálta ,) "meraklinikaikörülményekmásabbak" naja igaza van ,)

a korababákért is rögtön jön szinte a cerny alapítványos mentő ,)

jobbulást a kisfiúnak ,)
Nem, ez szimpla kórház, de pl. csak itt van helikopteres leszállóhely (a SOTE tetején). De a szobatársunkat, aki ipari lúgot ivott, nem voltak hajlandók Szolnokon ellátni, közölték, hogy a pestiek menjenek pesti kórházba. Még csak elsősegélyt sem nyújtottak, pedig biztos lehetett volna csökkenteni a kárt, ha azonnal közömbösítik a lúgot, mert így fekély lett a gyerek gyomrán, és foltok a tüdején, mire felértek vele Szolnokról.

Matyit is átvitte a Cerny a MÁV-ból a klinikára, de nem azonnal, hanem amikor már közölték, hogy ők nem tudnak mit csinálni vele.

Biztos, hogy a speciális esetek ellátására jobb az eszközállomány a klinikákon, meg az orvosok is több bonyolult esettel találkoznak. De az alapvető dolgok ugyanúgy nincsenek meg, mint másutt. Pl. működő csecsemőmérleg a PIC-ben.
fekély, foltok... anyám én beperelném a kórházat tuti... már azért harapni tudok, ha csak csúnyán néznek a gyerekeimre... nemhogy nem látják el...

najó befejezem ,))

drukkolok a kicsinek ,))
látod, a lényeget kihagytam... jobbulás neki ,))

*küldenergia*
jobbulást nektek... bátor fiad van :)
ui: szülői ágy a kórházban csak a csecsemősöknek jár? vagy te nem kértél /akartál aludni..
Csak a szoptatósoknak jár. A többi csak akkor kaphat, ha van szabad hely, így elsősorban a csecsemősök kapnak. Így be lehet kerülni napi 4500-ért az anyaotthonba, de az még mindig nem lett volna megfelelő megoldás arra, hogy Matyit állandóan ki kellett bogozni a készülék madzagjából; figyelni, hogy ne húzza ki a szondát; vigyázni, hogy ne forduljon le a kb. 70-80 cm magas ágyról a kőpadlóra, stb. A gyermek elég tevékeny álmában. Időnként vándorolni is szokott, igaz, hogy ritkán, de már többször előfordult.
óh, szegény!:( de nagyon bátran viselte a procedúrát, ahogy látom!:) nekem is vannak kórházi élményeim (elég sok), de szerencsére inkább pozitív jellegűek, már amennyire egy kórház lehet az...a Hikaru kérlek szépen nekem semmit nem mond:D én az első kórházi szabadulásom után egy matricás albumot kaptam, és választhattam hozzá akármilyen matricát (parafásat választottam, akkoriban az nagyon menő volt:D), és teljesen a föld fölött lebegtem hazafelé, kb. mintha a Nobel-díjat cipelném haza:D remélem majd sikerül megoldani végleg a helyzetet, esetleg a műtéttel később, addig is rengeteg engergiát mindkettőtőknek!:):):)
Örülök, hogy túl vagytok rajta, és drukkolok, hogy most nagyon-nagyon sokáig a kórház felé se kelljen néznetek. Remélem, sikerül behoznod az alváshiányt is, ebben most sorstárs vagyok, el is kúszok aludni, jó éjt.